Principiile dupa care functioneaza testele de sarcina
Toate testele de sarcina, fie ele efectuate din sange sau urina, evidentiaza prezenta in lichidul testat (sange sau urina) a unui hormon secretat de organismul femeii numai in perioada de sarcina. Acest hormon poarta numele de gonadotropina corionica umana (HCG) sau “hormonul sarcinii”.
HCG este un hormon secretat de placenta si poate fi dozat din sange sau urina dupa 7 zile (din momentul implantarii oului) de la fecundare.
Testul de sarcina pe baza de urina
Majoritatea femeilor apeleaza prima data la testul de sarcina din urina, acesta fiind mai avatajos, deoarece se gaseste in orice farmacie, este usor de folosit, ieftin si poate fi facut acasa pentru ca nu necesita prezenta unei asitente medicale.
Acest tip de test de sarcina poate fi facut dupa 2 saptamani de la contactul sexual banuit a fi urmat de fecundare, pentru a evita rezultatele fals negative (sarcina sa fie prezenta, dar testul sa nu detecteze nivelul inca mic de HCG din urina femeii). Este recomandat sa astepti pana in ziua in care ar fi trebuit sa apara menstruatia, si sa faci testul folosind prima urina de dimineata, aceasta fiind mai concentrata si deci avand o cantitate mai mare de hormon de sarcina (cu cat concentratia de HCG in urina testata este mai mare, cu atat mai usor va fi detectata de testul de sarcina).
Pe piata exista diferite tipuri de teste de sarcina din urina: pentru unele trebuie sa recoltezi urina intr-un recipient si sa introduci in urina capatul unui betisor de plastic, pentru altele trebuie sa pipetezi cateva picaturi de urina pe betisorul indicator. Dupa cateva minute de asteptare, rezultatul poate fi marcat prin culoare (de obicei exista 2 liniute, una de control si alta care specifica prezenta hormonului), prin semnele “+” (sarcina prezenta) sau “-” ( sarcina absenta). Timpul de asteptare si modul in care e afisat rezultatul depind de fiecare test in parte, de aceea este recomandata citirea instructiunilor de folosire.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.