Un cuplu este considerat infertil daca, pe parcursul a doi ani de acte sexuale neprotejate, sincronizate cu perioada ovulatiei (perioada cea mai fertila a ciclului menstrual, situata aproximativ la jumatatea timpului scurs intre doua menstruatii succesive), nu reuseste sa conceapa un copil.
Infertilitatea nu este numai o problema a femeilor, si barbatii pot avea probleme de fertilitate in egala masura. In unele cupluri exista cate o problema de fertilitate de ambele parti.
Cauzele infertilitatii
La femei:
- Obstructia trompelor uterine (in trompele uterine are loc fecundatia, si daca ele sunt obstruate, fecundatia nu are loc deoarece ovulul si spermatozoizii nu se intalnesc)
- Infectii pelvine
- Disfunctii ovulatorii (probleme ale ovulatiei)
- Infectiile cu transmitere sexuala
- Disfunctii hormonale
- Varsta inaintata (peste 35 de ani)
- Modificari ale spermei (calitatea, cantitatea, mobilitatea spermatozoizilor)
- Disfunctii hormonale
- Probleme ce afecteaza ejacularea (impotenta)
- Infectiile cu transmitere sexuala
Daca incercarile tale de a avea un copil au fost nereusite, ar fi bine sa consulti un medic specialist in probleme de fertilitate. Acesta iti va face un examen fizic amanuntit, iti va preleva probe biologice (sange, secretie vaginala) pentru efectuarea eventualelor analize si va purta o discutie amanuntita cu tine despre modul de viata (consum de droguri, tutun, alcool), metode contraceptive utilizate, eventualele infectii cu transmitere sexuala avute.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?