Sarcina este fenomenul fiziologic prin care femeia isi implineste menirea biologica si sociala.
Modificarile ce apar in cursul sarcinii

Uterul creste in dimensiuni de la greutatea de 50 g pana la aproximativ 1000g la sfarsitul sarcinii datorita tonifierii fibrelor musculare, deoarece acest organ are rolul de a adaposti fatul si de a-l expulza prin intermediul contractiilor musculare in timpul travaliului.
Dupa primele saptamani de sarcina, la nivelul vaginului apare o scurgere (leucoree) alb- galbuie care este prezenta pe toata durata sarcinii. Ea se datoreaza ”atacului” hormonal asupra organelor genitale.
In cazul unei sarcini normale, se inregistreaza o creste medie in greutate de 10 kg.
Sanii cresc in dimensiuni, determinand o senzatie de tensiune si uneori dureri. Acestea pot fi evitate prin folosirea unui sutien mai lejer. Sanii se spala zilnic cu apa calduta si sapun neiritant si se maseaza cu un prosop aspru, care totodata fortifica pielea si pune in miscare circulatia. Prin lunile IV-V de sarcina, se poate exprima la nivelul mamelonului o secretie alb-galbuie. Trebuie evitata uscarea secretiei pe mamelon prin spalare de mai multe ori pe zi si ungerea mamelonului cu crema, deoarece poate provoca durei sau roseata.
In ceea ce priveste pielea, apar modificari de culoare si vergeturi. Modificarile de culoare, mai frecvente si pronuntate la femeile cu tenul deschis, constau in pigmentarea bruna a organelor genitale externe, a zonei din jurul mamelonului (areola mamara), a regiunii din jurul anusului si uneori a cicatricelor aparute in urma operatiilor. Vergeturile sunt striatii violacee care apar la nivelul tegumentelor din zona abdominala, coapse, sani, fese, din cauza intinderii si ruperii fibrelor elastice ale pielii. Mentinerea unei greutati corporale adecvate sarcinii si aplicarea de crema in zonele predispuse aparitiei vergeturilor, urmate de masaj timp de 20 de minute, pot diminua sau chiar impiedica aparitia vergeturilor.
Cele mai importante functii ale organismului (cea circulatorie, respiratorie si cea renala ) sunt intens solicitate in timpul sarcinii.
Aparatul respirator trebuie sa asigure un necesar crescut de oxigen ( mama si fatul ), de aceea, este crescuta frecventa respiratorie (numarul de respiratii pe minut) si poate aparea, mai ales la efort, o greutate la respiratie, deoarece uterul marit impinge diafragmul in sus si restrictioneaza distensia plamanilor.
Inima este supusa unui efort mai mare, cu fiecare bataie trebuie sa trimita in circulatie o cantitate suplimentara de sange. In cazul unei sarcini normale, tensiunea arteriala nu se modifica semnificativ, dar descoperirea unei hipertensiuni arteriale in timpul sarcinii impune o supraveghere medicala amanuntita.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari Ghid pentru alegerea mobilierului interior

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri