Functia renala este si ea suprasolicitata, mai ales in ultima perioada a sarcinii, cand uterul marit de volum apasa pe vezica urinara a gravidei si astfel determina golirea mai frecventa a vezicii urinare.
In cursul sarcinii, gravida trebuie sa urmeze un regim alimentar echilibrat, care sa contina toate principiile alimentare (proteine, glucide, lipide), dar mai ales vitamine.
Viitoarea mamica trebuie sa doarma aproximativ 8 ore si sa se odihneasca dupa masa de pranz, dar, pe cat posibil fara sa-si intrerupa activitatile zilnice obisnuite.
Gimnastica medicala a gravidei este benefica pentru dezvoltatrea muschilor ce vor fi folositi in timpul nasterii si de ajustarea capacitatii respiratorii necesara.
Actul sexual in timpul sarcinii este permis pana in luna aVIIa, deoarece in ultimele luni de sarcina acesta poate declansa travaliul. Tinand seama de modificarile fizice si psihice care apar la inceputul sarcinii, gravida poate prezenta o diminuare a libidoului.
Sarcina duce la infrumusetarea femeii, atat fizica cat si psihica, la maturarea emotionala si implinirea fizica a femeii care nu a cunoscut instinctul matern ce zace latent in sufletul ei. De asemenea, sarcina isi pune amprenta si asupra familiei, unificand-o si oferindu-le membrilor ei liniste si pace sufleteasca.
Un articol de Simona Prodanoiu
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.