Sarcina este fenomenul fiziologic prin care femeia isi implineste menirea biologica si sociala.
Modificarile ce apar in sange sunt urmatoarele: cantitatea totala se sange creste cu pana la 1000 ml din cauza retentiei apei in organism, numarul globulelor rosii scade, iar cantitatea de hemoglobina scade, determinand anemie.
Functia renala este si ea suprasolicitata, mai ales in ultima perioada a sarcinii, cand uterul marit de volum apasa pe vezica urinara a gravidei si astfel determina golirea mai frecventa a vezicii urinare.

In cursul sarcinii, gravida trebuie sa urmeze un regim alimentar echilibrat, care sa contina toate principiile alimentare (proteine, glucide, lipide), dar mai ales vitamine.
Viitoarea mamica trebuie sa doarma aproximativ 8 ore si sa se odihneasca dupa masa de pranz, dar, pe cat posibil fara sa-si intrerupa activitatile zilnice obisnuite.
Gimnastica medicala a gravidei este benefica pentru dezvoltatrea muschilor ce vor fi folositi in timpul nasterii si de ajustarea capacitatii respiratorii necesara.
Actul sexual in timpul sarcinii este permis pana in luna aVIIa, deoarece in ultimele luni de sarcina acesta poate declansa travaliul. Tinand seama de modificarile fizice si psihice care apar la inceputul sarcinii, gravida poate prezenta o diminuare a libidoului.

Sarcina duce la infrumusetarea femeii, atat fizica cat si psihica, la maturarea emotionala si implinirea fizica a femeii care nu a cunoscut instinctul matern ce zace latent in sufletul ei. De asemenea, sarcina isi pune amprenta si asupra familiei, unificand-o si oferindu-le membrilor ei liniste si pace sufleteasca.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri