Exista trei tipuri de anticonceptionale:
- contraceptivele orale combinate (se numesc “combinate” deoarece contin concentratii din 2 hormoni diferiti) : mono-fazice (au concentratii egale din cei doi hormoni) si multi-fazice (contin concentratii diferite din cei doi hormoni)
- contraceptivele orale cu progestative: contin un singur hormon derivat de progestagen, in cantitati mici; se prezinta sub forma de folii cu 28 de pilule.
- contraceptive injectabile cu progestative: acest tip de contraceptiv contine un hormon unic derivat de progestagen, dar administrarea se face in mod diferit, si anume printr-o injectie care se repeta la fiecare 2-3 luni in functie de preparat.
Este bine sa faceti pauze in administrarea de anticonceptionale (cate o luna pauza la fiecare 6 luni de administrare sau 2 luni pauza la fiecare 12 luni de administrare cel putin) pentru a-i permite ovarului sa-si reia, macar pentru putin timp, functia de secretie a hormonilor si sa ovuleze. Daca nu faceti pauza o perioada indelungata, ovarul “uita” sa-si exercite functia si de aceea, de la oprirea tratamentului cu anticonceptionale, trebuie sa treaca o perioada de aproximativ 6 luni pana ca ovarul sa-si reia functia in totalitate.
Medicii spun ca femeia poate ramane insarcinata imediat dupa intreruperea tratamentului cu contraceptive orale, deci ca tratamentul de lunga durata efectuat corect si cu pauzele adecvate nu ar fi urmat de sterilitate.
Ideal ar fi ca dupa intreruperea tratamentului cu contraceptive sa va protejati folosind alta metoda cateva luni pana la reluarea functiilor ovarului si abia apoi sa incercati sa concepeti un copil.
Daca anticonceptionalele se administreaza pe perioada sarcinii, concentratia de hormoni realizata in sange duce la avortul spontan al produsului de conceptie.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.