IN ACEST ARTICOL:
Anticonceptionalele sunt medicamente care au ca scop protejarea organismului de o sarcina nedorita. Aceste medicamente contin hormoni care in mod normal sunt secretati in cea mai mare parte de catre ovar. Daca luam anticonceptionale, deci o doza de hormoni, pacalim organismul si ovarul nu va mai secreta estrogen si progesteron (este pus in repaus), astfel ca ovulatia nu se va mai produce.

In cazul contraceptivelor orale combinate, femeia poate ramane insarcinata imediat dupa renuntarea la pilule sau chiar in timpul tratamnetului, daca acesta a fost efectuat incorect.

Contraceptivele orale care contin exclusiv progestative, sunt contraceptivele optime pentru tinerele mamici care alapteaza. Actiunea lor este de a inhiba ovulatia si de a ingrosa mucusul cervical, impiedicand pasajul spermatozoizilor prin colul uterin. De asemenea femeia poate ramane insarcinata imediat dupa oprirea tratamentului sau chiar in cazul unei administrari incorecte a acestuia.

In perioada de dupa nastere, femeile care alapteaza nu trebuie sa se protejeze impotriva unei eventuale sarcini pana in momentul aparitiei menstruatiei. Dupa aceasta perioada, mamicile pot folosi contraceptive orale pe baza de progesteron, care nu interfera cu secretia lactata si nu dauneaza nou-nascutului, sau pot folosi alte metode contraceptive cum sunt prezervativul, steriletul, metoda calendarului, diafragma etc.

Spre deosebire de celelalte tipuri de anticonceptionale, in cazul contraceptivelor injectabile pe baza de progestative, fertilitatea revine cu intarziere (cu cateva luni mai mult decat in cazul contraceptivelor orale), deoarece odata injectati hormonii in organism, efectul lor dureaza mai mult timp, desi modul lor de actiune nu difera fata de cel al contraceptivelor orale.

S-au intalnit si cazuri in care, in urma tratamentului de lunga durata cu anticonceptionale sa apara ca si efect secundar amenoreea (lipsa mentruatiei si prin urmare a ovulatiei). Acest efect secundar este putin cunoscut si nu poate fi observat decat la intreruperea tratamentului hormonal.

Avantajele pe care le ofera anticonceptionalele sunt bine cunoscute: sunt usor de administrat, reduc menstruatia si regreaza ciclul menstrual, diminua starea de rau premenstrual, scad secretia de sebum si astfel se folosesc si in tratamentul acneei, au un posibil rol protector fata de cancerul ovarian si uterin; dar nici riscurile aparitiei efectelor secundare grave (tromboza, bolile cardio-vasculare, amenoreea, tumorile ficatului) nu sunt de neglijat si astfel ar trebui sa ne intrebam…oare avantajele sunt net superioare riscurilor pe care le au anticonceptionalele?

Un aricol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri