Spalaturile vaginale sunt practicate de multe femei, fiecare dupa cum a considerat ca e mai bine. Spre exemplu unele femei fac spalaturi vaginale dupa fiecare act sexual fie pentru a curata vaginul, fie ca metoda de evitare a sarcinii. Alte femei practica acest obicei o data pe saptamana, pe luna ori cand isi aduc aminte. Pentru spalaturile vaginale multe femei folosesc apa si/sau diverse alte solutii cu bicarbonat, ceaiuri de coada soricelului, galbenele, pelin ori solutii cumparate din farmacii. Pentru unele femei spalaturile vaginale fac parte din igiena zilnica, ele considerand ca asa cum zilnic trebuie sa faci un dus pentru a spala corpul, la fel se intampla si la nivel genital.

Daca ati avut un act sexual neprotejat nu considerati spalaturile vaginale ca fiind o metoda contraceptiva ci cel mult adjuvanta. Daca sunteti in perioada ovulatiei mai degraba luati pilula de a doua zi daca nu va doriti o sarcina.

Cand este bine sa facem spalaturi vaginale?

In general vaginul nu are nevoie de astfel de spalaturi, el avand capacitatea de autocuratare. Totusi unele femei fac aceste spalaturi o data la cateva saptamani fara a le fi afectata sanatatea genitala. In orice caz, retineti ideea ca aceste spalaturi sunt indicate de medicul ginecolog doar in cazul tratamentului unei afectiuni vaginale.

Pot dauna spalaturile vaginale?

Desigur si inca foarte mult. Modificarea florei vaginale prin spalare duce atat la indepartarea unor bacterii cu rol protector cat si la modificarea pH-ului local. Toate acestea favorizeaza aparitia infectiilor (cel mai frecvent candidoza), iar referitor la acestea, cred ca este destul de cunoscut faptul ca se trateaza destul de greu o astfel de infectie, recidivele fiind multiple.

Kudika Tarot Totodata spalaturile vaginale pot creste riscul aparitiei bolilor inflamatorii pelvine si se pare ca sunt un factor favorizant pentru inferitlitate. Un studiu efectuat de National Institute of Environmental Health Science arata ca femeile care obisnuiesc sa-si faca spalaturi vaginale cu regularitate isi reduc sansele de a ramane insarcinate: cu 50% in cazul femeilor cu varste cuprinse intre 18-24 de ani si cu 30% in cazul celor de 25-29 de ani.

De asemenea in cazul femeilor gravide se pare ca spalaturile vaginale ar avea efecte negative asupra greutatii copilului la nastere. In urma unui studiu publicat in Jurnalul britanic de Obstetrica si Ginecologie s-a constatat o legatura directa intre practica spalaturilor vaginale si subponderalitatea nou-nascutului.

Concluzionand, este bine sa evitati spalaturile vaginale ori sa le efectuati rar.

Citeste si:
Factori care cresc riscul de candidoza vaginala
Factori care cresc riscul de...

Un articol de Iulia D.

Sursa: Healthy.ro

Va recomandam sa cititi si alte articole interesante de pe Healthy.ro:

Afla despre beneficiile esteticii dentare

Masajul fetei

Ai racit de la aerul conditionat?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri