Viata sexuala:
Schimbarile aparute in acest aspect al vietii unei femei cu histerectomie pot fi foarte variate si sunt de obicei combinatia intre reactia pshihica si reactia fizica dupa operatie. De cele mai multe ori, lipsa hormonilor sexuali ca urmare a indepartarii ovarelor, conduce la o inrautatire a vietii sexuale. Aceste femei acuza discomfort in timpul actului sexual ca urmare a uscaciunii vaginale, sexul este dureros, iar libidoul este scazut.
In alte cazuri, viata sexuala este la fel ca inainte de operatie, iar unele femei sunt mai relaxate pentru ca nu mai ai grija unei sarcini nedorite.
Refacerea emotionala:
Multe femei inregistreaza reactii emotionale foarte puternice, mergand pana la depresie, dupa o histerectomie. Inlaturarea uterului si ovarelor condamna o femeie la incapacitatea fiziologica de a mai procreea vreodata. Acest fapt este de multe ori o sursa de stres psihic, generand diverse tulburari emotionale care persista o perioada de timp.
Reactia emotionala dupa histerectomie este de cele mai multe ori legata de varsta pacientei. Femeile mai inaintate in varsta, apropiate de perioada menopauzei, care au deja copii, suporta mai usor schimbarea care a survenit in organismul lor. In schimb, pentru femeile tinere, care inca nu si-au intemeiat familia, impactul psihologic al histerectomiei este mult mai mare, iar recuperarea este mai dificila. In aceste cazuri, trebuie acordata o mai mare atentie alternativelor histerectomiei, atat de catre medic cat si de catre pacienta: miomectomia in locul histerectomiei pentru tumori fibroide, interventii laparoscopice pentru endometrioza, terapie medicamentoasa ca prima intentie de tratament acolo unde este cazul. Acestea au riscurile si beneficiile lor, insa uneori pot evita o histerectomie iar fertilitatea este conservata in continuare.
Supravegherea psihologica inainte si dupa interventie poate ajuta la limitara acestor tulburari emotionale. Daca medicul discuta cu pacienta inainte de interventie despre eventualele consecinte ale operatiei, tulburarile postoperatorii sunt semnificativ mai reduse.
Sursa: Healthy.ro
Va recomandam si articole de pe Healthy.ro:
Era sa mor de la o pastila de slabit
Nevralgia de trigemen, cauza durerilor atroce de cap
Terapia cu lipitori sau hirudaterapia
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară