Oricat am incerca sa o ignoram, menstruatia are insa simptomele ei care difera de la o femeie la alta. Cele mai intalnite simptome sunt: discomfortul abdominal pana la durere, balonare, dureri de burta colicative, tulburari de tranzit intestinal, migrene, greata, varsaturi, dureri de spate, lipsa de energie etc.
Pentru a rezista mai bine tuturor acestor manifestari femeia aflata in perioada premenstruala si in timpul sangerarilor trebuie sa aibe un regim de hrana care sa ii asigure nutrientii de care organismul sau are nevoie in aceste momente delicate.
In aceasta perioada, datorita schimbarilor hormonale, organismul este mai sensibil, are nevoie de calciu, de alimente energizante si de o cantitate de lichide mai mare decat in perioada din afara sangerarilor, pentru ca la menstruatie femeia pierde o buna parte din lichidele organismului prin sangerari.
Alimentataia recomandata pentru a inlatura sau macar diminua toate manifestarile din timpul menstruatiei consta in urmatoarele:
Consumul de fibre – acestea va energizeaza organismul si va imbunatateste digestia precum si absorbtia unor nutrienti importanti pentru desfasurarea normala a metabolismului si totodata faciliteaza absorbtia unor vitamine. Fibrele le putem consuma din cereale care este preferabil sa fie combinate (grau, porumb, orz etc), mancate dimineata cu lapte. Este de precizat ca pentru a-si exercita efectele benefice aceste cereale trebuie obligatoriu sa fie consumate impreuna cu lichide, de aceea cel mai bine este sa le consumati odata cu laptele.
Alte alimente bogate in fibre sunt unele fructe si legume, precum: caise, piersici, pepene, prune, varza, gulie, morcov etc. Aceste fructe le puteti combina spre exemplu cu cerealele sau cumparati musli care le contine pe toate (mai putin legumele). Cerealele contin o cantitate mare de glucide bune pentru organism care se absorb lent, asigurand pe o lunga perioada din zi aportul energetic pentru organism.Calciul – este important ca la menstruatie sa consumati alimente bogate in calciu. Acestea pot fi branzeturile (cascavalul este cel mai bogat in calciu), oua sau pur si simplu, daca timpul nu va permite un regim organizat, luati suplimente alimentare care contin calciu si vitamina D3 (fara de care acest mineral nu s-ar putea absorbi in organism).
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români