Cancerul de san este a doua cea mai intalnita forma de cancer si una dintre primele cauze de deces pentru femeile din intreaga lume.
Cancerul de san este a doua cea mai intalnita forma de cancer si una dintre primele cauze de deces pentru femeile din intreaga lume.

Unele forme de cancer, precum cancerul de san si cancerul ovarian apar cu o frecventa mai mare in anumite familii. Exista un test care poate fi util in anumite conditii pentru aprecierea riscului unei persoane de a face cancer de san sau ovarian.


Cine are un risc mai mare de a face cancer de san sau ovarian?

O femeie cu un istoric familial semnificativ de cancer de san sau ovarian are un risc mai inalt de a face aceste forme de cancer. Se apreciaza ca exista antecedente familiale semnificative daca:
• Exista doua sau mai multe rude apropiate care au avut cancer de san sau ovarian (mama, sora, matusa);
• Cazurile de cancer de san ale rudelor au aparut pana la varsta de 50 de ani.

Istoricul familial nu este o conditie certa ca o femeie sa dezvolta cele doua tipuri de cancer. Exista femei care au un istoric familial consistent de cancer de san, dar care nu dezvolta acesta boala pe parcursul vietii. Numerosi alti factori, precum varsta, alimentatia, conditiile de mediu etc, pot creste riscul unei persoane de a face cancer.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari Test de iubire: Unde îți vei întâlni sufletul pereche în funcție de zodia ta? Geanta cu aspect împletit integral, din imitație de piele, este în tendințe! 10 modele de genți țesute irezistibile

Cum afecteaza erediatatea riscul de cancer de san?

Genele sunt portiuni ale ADN-ului care transmit caracterele de la parinti la descendenti. Ele determina modul in care organismul va functiona si se va dezvolta, ele determina culoarea ochilor sau a parului.
La un moment dat unele gene nu mai functioneaza normal pentru ca in structura lor a aparut o modificare. Astfel de erori poarta numele de mutatii, iar genele afectate vor fi alterate. La randul lor, genele modificate vor fi transmise, asemanator genelor normale, de la o generatie la alta.

Anumite modificari genetice predispun persoana care poarta acele gene la o serie de afectiuni, iar una dintre acestea este si cancerul. Oamenii de stiinta au descoperit mai multe mutatii genetice in familii cu istoric de cancer de san. Unele femei din aceste familii au avut de asemenea si cancer ovarian.
Mutatiile responsabile de transmiterea cancerului de san sunt cel mai frecvent descoperite in genele numite BRCA1 si BRCA2 (BReast CAncer Gene). Atat femeile cat si barbatii poseda aceste gene, deci defectul genetic poate fi transmis atat de mama cat si de tata.

7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri