Cercetatorii nu stau degeaba, astfel ca studiaza efectele asupra organismului a multor produse din jurul nostru cu care interactionam in mod curent. Rezultatele nu sunt deloc imbucuratoare, ba tind sa ne sperie mai mult pe zi ce trece. Peste tot gasim o sumedenie de informatii despre produse care sunt daunatoare, cancerigene, care cresc riscul unor boli astfel ca cu greu reusim sa ne ferim de pericolele aduse odata cu dezvoltarea industriei.
Ambalajele si infertilitatea
In urma unor studii efectuate anul trecut de catre cercetatorii americani a rezultat ca anumite substante chimice prezente in ambalajele unor alimente afecteaza fertilitatea femeilor. Mai exact, aceste substante exista atat in ambalajele unor alimente, cat si in alte produse plastice, tesaturi, pesticide, covoare si produse de ingrijire personala.
Sunbstantele incriminate de cercetatori ca ar afecta fertilitatea se numesc perfluorinate (PFO) si se gasesc in general in produsele care trebuie sa reziste la grasimi: ambalaje pesntru mezeluri, cascaval, pizza, pentru microunde, popcorn, chipsuri etc. Cercetatorii au studiat efectele PFO pe un lot cuprinzator de femei. Se pare ca majoritatea femeilor au avut in sange o cantitate de perflurinate cu valori intre 6,5 nanograme/ml si 107 nano¬gra-me/ml. riscul de infertilitate fiind foarte mare. Cercetatorii au explicat efectele asupra infetilitatii ale PFO sustinand ca aceste substante interfera cu metabolismul hormonal.
Ulterior au fost efectuate astfel de studii si in Europa. Cercetatorii de aici au stabilit ca doza zilnica tolerabila nu trebuie sa depaseasca 150 nanograme/kg corp, facand referire producatorilor. Consiliul EFSA a recomandat realizarea de teste suplimentare, pentru a vedea si care sunt efectele asupra fatului in cazul in care conceptia a putut fi posibila, iar mama prezinta totusi in sange PFO, eventual de la ce concetratie in sus ar reprezenta risc pentru dezvoltarea fatului.Un articol de Iulia Dibu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară