Perioada fertila poate fi determinata prin mai multe modalitati, de aceea va sugeram sa cititi si articolul: “Descopera si tu ciclul fertilitatii tale”. Insa pentru femeile care au ciclu neregulat depistarea perioadei fertile este mult mai dificila. De aceea in special pentru aceste femei este recomandat testul standard de ovulatie, un test care poate detecta cu o precizie de 99% perioada ovulatiei si care poate fi facut de femeie acasa, fiind comod si usor de utilizat.
Ce este testul de ovulatie?
Acesta este un test care se utilizeaza asemanator cu testul de sarcina. El prezinta niste baghete incarcate cu indicatori speciali care masoara nivelul de hormon LH din urina. Astfel baghetele prezinta doua linii: una care arata ca testul este functional – linia martor – si alta care pozitiveaza testul, adica arata ca hormonul LH a crescut suficient de mult in urina, sugerand ca femeia incepe ovulatia. Pozitivarea testului nu asigura insa certitudinea ovulatiei.
Aceasta pentru ca hormonul LH are rolul de a produce ruperea foliculului in care se afla ovulul si eliberarea acestuia, insa nu intotdeauna foliculul se rupe si ovulul ramane astfel captiv - Sindromul Foliculului Luteinizant Nerupt.
Pentru efectuarea testului aveti nevoie de un recipient mic si curat in care sa colectati urina de dimineata, suficienta cat sa ajunga pentru efectuarea testului. Testul se face in fiecare zi pana la ovulatie.
Testul se incepe la aproximativ 7-8 zile de la incetarea menstruatiei, insa cel mai bine este sa urmati exact instructiunile specificate in cutia testului si sa va faceti un calendar al menstruatiei pentru a putea monitoriza foarte bine perioadele fertile. Un calendar relevand este cel cu peste 6 cicluri menstruale, asadar daca doriti sa concepeti un copil, este bine ca din timp sa va pregatiti un calendar menstrual.
Testul de ovulatie se gaseste in farmacii fiind fabricat de mai multi producatori. Dezavantajul este ca baghetele testului sunt de unica folosinta, ele nu pot fi reutilizate si uneori poate reprezenta o investitie pentru cuplurile cu venituri modeste si probleme de fertilitate.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară