In articolul curent vom discuta despre factorii care afecteaza fertilitatea feminina. In zilele noastre numarul femeilor care se plang de infertilitate sau care raman foarte greu insarcinate este tot mai mare. Sunt insa cativa factori nocivi care prin eliminare duc la recapatarea functiei fertile a femeii.
6 factori care afecteaza fertilitatea feminina
Afectiunile
O serie de afectiuni fac ca femeia sa nu reuseasca sa conceapa un copil. De multe ori aceste afectiuni sunt descoperite tocmai atunci cand femeia cere investigatii pentru a afla de ce nu poate ramane insarcinata. Iata ce trebuie sa investigati cat mai repede daca ati hotarat ca doriti sa concepeti un copil:
- afectiuni endocrine. Faceti analize hormonale dar si ecografie pentru a afla informatii despre sanatatea ovarelor, a tiroidei, a hipofizei si eventual daca acestea sunt perturbate despre restul axului endocrin. Orice afectiuni hormonala de acest gen poate da infertilitate. Desigur, afectiunile hormonale contribuie la un ciclu menstrual neregulat sau amenoree.
- diabetul si alte boli cronice;
Contraceptivele hormonale
Daca ati luat contraceptive hormonale pe o perioada mai lunga de 3 ani atunci functia fertila v-a fost afectata. Uneori este nevoie de ani dupa intreruperea anticonceptionaleleor hormonale ca o femeie sa isi recapete functia fertila.
Fumatul
Fumatul afecteaza fertilitatea si sanatatea organelor genitale. Mai mult decat atat, fumatul poate afecta dezvoltarea ovulului, ceea ce poate duce la o posibila sarcina cu malformatii ale fatului chiar si dupa renuntarea la fumat. Desigur, conteaza numarul de tigari fumate pe zi si perioada de cand femeia respectiva fumeaza. In tot cazul, daca v-ati hotarat sa aveti copii este indicat sa renuntati la fumat cu cel putin un an inainte de a concepe copilul.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.