3 Acid folic
Suplimentarea dietei gravidei cu acid folic este esentiala, pentru a preveni defectele congenitale de tub neural (viitorul sistem nervos) al fatului.
Suplimentul de acid folic este necesar in primele saptamani de sarcina. Ideala este suplimentarea dietei cu acid folic inainte de conceptie, minim 400 micrograme/zi.In cazul femeii gravide, necesarul creste la 600 mcg/zi de acid folic.
Surse de acid folic:
- Leguminoase: linte, soia, fasole, mazare
- Legume: spanac, broccoli, salata verde, varza de Brussels, sfecla rosie, morcov
- Fructe: portocale, grapefruit, ananas, pepene, afine, zmeura
- Seminte de floarea-soarelui
- Nuci
4. Fier
Femeia gravida are nevoie de mai mult fier (30mg/zi). Acesta poate proveni din alimentatie, daca sunt incluse in dieta: carne, ficat, oua, peste, vegetale cu frunze verzi (spanac, patrunjel, salata verde), leguminoase (fasole, mazare, soia, linte), nuci.
Totusi, pentru a preveni anemia gravidei, care poate determina nastere prematura sau greutate mica la nastere a fatului, se recomanda suplimentarea dietei cu fier.
5 Potasiu
Doza recomandata de potasiu in sarcina este de 4,7g/zi. Potasiul ajuta la controlul tensiunii arteriale.
Surse de potasiu:
- Frucre:prune, struguri, stafide, portocale, banane, pepene galben
- Legume: rosii, spanac, broccoli, conopida
- Leguminoase: fasole
- Seminte de floarea-soarelui
- Migdale
sursa foto:sxc.hu
Ajungem MARI lansează Muzeul Viu al Empatiei
România se mișcă: primul milion de euro alocat pentru eliminarea barierelor în calea mobilității sociale
Sarcina în adolescență – riscuri și recomandări
Ce vrea Bolojan să schimbe la companiile de stat: măsurile propuse