Săptămânile 3 – 6
În această etapă ar trebui să te simți din ce în ce mai bine. Probabil ești epuizată din cauza grijii asupra nou-născutului, dar începi să te relaxezi. Însă, nu uita că te afli în continuare în perioada de recuperare și cel mai probabil nu ai primit încă acceptul pentru activități mai extenuante.
Sângerarea postpartum ar trebui să fie foarte ușoară acum și ar trebui să se termine în această fază. Dacă revine sau dacă sângerezi puternic, trebuie să te adresezi imediat medicului. Odihnește-te suficient și nu depune prea mult efort fizic, astfel încât sângerarea să se reducă la minimum, iar recuperarea să fie mai rapidă.
De asemenea, zona vaginală nu ar trebui să mai fie foarte dureroasă, deși probabil că încă nu te vei simți suficient de bine pentru activitatea sexuală. Cicatricea dată de cezariană poate fi sensibilă sau chiar amorțită. Acest lucru este normal, deoarece incizia taie nervii din jurul zonei, necesitând timp pentru a se recupera (nu se pot reconecta niciodată complet). S-ar putea ca burtica să fie încă acolo. Dar nu îți face griji, uterul tău se micșorează treptat spre dimensiunea normală.
Fiecare femeie experimentează nașterea și perioada postpartum în ritmul propriu. Tot ce ai de făcut este să-ți asculți corpul, iar când crezi că ceva nu este în regulă adresează-te medicului pentru a depista orice fel de problemă!
* Specialist în obstetrică-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologică minim invazivă și de medicina materno-fetală. Este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcină Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși.
Foto fr si main: By Troyan /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară