Ce se întâmplă în corpul tău în primele 6 săptămâni după naștere

10 Noiembrie 2020 publicat în Sarcina 6 share-uri

Perioada imediat următoare de după naștere vine cu provocări la fel de mari ca în timpul celor nouă luni de sarcină.

Cu toate acestea, transformările corpului sunt perfect normale, organismul tău adaptându-se la noua etapă din viața ta ca proaspătă mămică. De aceea, este important să știi cum vor decurge următoarele 6 săptămâni, timpul teoretic de recuperare postpartum.

Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, ne prezintă punctual prin ce transformări fizice trece o proaspătă mamă de-a lungul celor 6 saptămâni de după naștere.

Prima săptămână

„Prima săptămână postpartum este cea mai intensă din punct de vedere al acomodării și al recuperării. Tocmai ai trecut prin experiența nașterii, ai grijă de un nou-născut și este posibil să fi trecut prin câteva complicații precum rupturi vaginale sau de perineu. Vaginul și întreaga zonă pelvină sunt dureroase, umflate și eventual, într-o stare nu prea bună. Resimți o tensiune și la nivelul sânilor care poate fi deseori incomodă. Mai mult decât atât, dacă nașterea a fost efectuată prin cezariană, acum trebuie să te recuperezi după o intervenție chirurgicală. Toate organele se reașează, nivelul hormonilor se schimbă rapid, iar corpul se pregătește (și învață) să alăpteze” afirmă dr. Silviu Iștoc.

În prima săptămână, te poți aștepta să ai sângerări puternice postpartum, inclusiv eliminarea de cheaguri de sânge. Acest lucru se întâmplă indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană. Secreția vaginală (numită lohii) nu este doar sânge; conține și membrana mucoasă care a căptușit uterul în timpul sarcinii. În această perioadă este recomandat să utilizezi abosrbante timp de câteva săptămâni. Nu folosi tampoane interne deoarece acestea pot provoca infecții.

Săptămâna a doua

În acest moment, este posibil să te simți mai bine, dar cu siguranță perioada de recuperare nu s-a terminat. Probabil încă te confrunți cu sângerări vaginale, dar nu atât de intense. Este normal ca sângerarea să dureze (și să se reducă) în această a doua săptămână. Vei observa că o parte din secreția vaginală este de culoare roz-maroniu sau de culoare gălbuie; acest lucru este, de asemenea, normal.

„De acum, este mai puțin probabil să experimentezi dureri acute sau usturime, deși poți simți încă o durere moderată. Dacă ai trecut prin intervenția denumită epiziotomie, este posibil să resimți o mâncărime pe măsură ce pielea se vindecă” adaugă dr. Iștoc.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri