În timpul sarcinii, viitoarea mămică poate observa cum fiecare parte a corpului se transformă. Unele modificări sunt mai vizibile, precum creșterea în greutate sau picioarele umflate, iar altele au loc în corp, precum fluctuațiile nivelurilor de hormoni. Un exemplu semnificativ este nivelul de zahăr din sânge.

Pe parcursul celor nouă luni de sarcină, corpul schimbă modul în care produce și folosește insulina, un hormon care ajută zahărul din alimentele pe care le consumi să pătrundă în celulele organismului, astfel încât să poată fi folosit ca un combustibil. Modificările normale ale acestui proces vor face ca nivelul zahărului din sânge să fluctueze. Un nivel de zahăr din sânge prea crescut sau prea scăzut poate provoca probleme atât pentru făt, cât și pentru viitoarea mamă.

Modificările încep devreme și continuă pe tot parcursul sarcinii

„În primul trimestru, corpul folosește insulina mai eficient, astfel încât nivelurile de zahăr din sânge (glucoză) sunt mai mici decât în mod normal, deoarece atât placenta, cât și copilul folosesc glucoza pentru a crește.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

În al doilea și al treilea trimestru, încep să apară alte modificări importante. Hormonii produși de placentă încep să provoace rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că insulina nu este la fel de eficientă pentru a introduce zahăr în celulele tale”, afirmă dr. Silviu Iștoc (foto).

Acest lucru face ca nivelul zahărului din sânge să crească după masă și, deși acest lucru oferă fătului în curs de dezvoltare o cantitate constantă de combustibil și substanțe nutritive, această schimbare poate determina uneori apariția diabetului la mamă - numit diabet gestațional.

Cum afectează diabetul sarcina?

Diabetul devine din ce în ce mai frecvent în timpul sarcinii. Până la 10% dintre femei suferă de diabet în timpul sarcinii. Deși majoritatea femeilor care suferă de diabet în timpul sarcinii au forma gestațională, este posibil să se dezvolte alte tipuri de diabet. Dacă diabetul este diagnosticat în primul trimestru de sarcină, atunci va fi probabil diabetul de tip 2.

Dacă o femeie este expusă riscului de a dezvolta diabet, atunci va fi supusă, în mod normal, unui test de diabet gestațional în timpul primei sale vizite prenatale. Factorii de risc pentru diabetul gestațional includ:

  • Supraponderalitatea
  • A avea un părinte sau un frate cu diabet zaharat
  • Apariția diabetului gestațional sau rezistență la insulină în trecut
  • Nașterea anterioară a unui copil cu o greutate mare (peste 9 kilograme)
  • Stare de sănătate instabilă, boli de inimă, tensiune arterială crescută sau colesterol ridicat
  • Inactivitatea fizică

„Diabetul gestațional nu este, de obicei, diagnosticat decât în ​​al doilea sau al treilea trimestru. Dacă nu sunt prezenți factori de risc pentru diabet, atunci se face un test oral de toleranță la glucoză între săptămâna 24 și 28 de sarcină. Dacă nivelul zahărului din sânge rezultat este de 190 miligrame pe decilitru (mg / dL) sau mai mare, atunci există diabet gestațional”, adaugă dr. Iștoc.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri