16 Februarie 2021 publicat în Sarcina 2 share-uri

Lichidul amniotic este un lichid transparent, care apare în primele 12 zile de la concepție în sacul amniotic, înconjurând fătul în creștere în uter. Acesta are multe funcții importante și este vital pentru dezvoltarea fetală sănătoasă.

Cu toate acestea, cantitatea de lichid amniotic din interiorul uterului este foarte importantă, întrucât dacă este prea mică sau prea mare, pot apărea complicații.

În acest articol, dr. Silviu Iștoc (foto), șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital prezintă numeroasele funcții ale lichidului amniotic, precum și ce se întâmplă atunci când nivelurile de lichid amniotic sunt fie prea mari, fie prea mici.

Ce este lichidul amniotic?

„În timp ce fătul se află în uter, acesta este situat în sacul amniotic, o pungă formată din două membrane, amnionul și corionul. Fătul crește și se dezvoltă în interiorul acestui sac, înconjurat de lichid amniotic. Inițial, fluidul este format din apa produsă de membrane. După aproximativ 20 de săptămâni de sarcină, aceasta este însă înlocuită în totalitate de urină fetală, fătul înghițind și excretând lichidul”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Vrei să ai mai multă energie și să uiți de oboseală? Îți recomandam aceste Suplimente Alimentare pe bază de Super-Alimente, vitamine și plante

Lichidul amniotic conține, de asemenea, componente vitale, precum nutrienți, hormoni și anticorpi de combatere a infecțiilor. Când lichidul amniotic este verde, acest lucru indică faptul că bebelușul a eliminat meconiu înainte de naștere (conținut intestinal).

Meconiul din lichid poate anunța o problemă. Poate fi un semn că bebelușul a avut o lipsă tranzitorie de oxigen, și poate provoca o problemă de respirație numită sindrom de aspirație a meconiului, care apare atunci când meconiul intră în plămâni. În unele cazuri, bebelușii vor necesita tratament după naștere.

Funcțiile lichidului amniotic

Foto: De la Monet_3k /Shutterstock

Lichidul amniotic este responsabil pentru:

  • Protejarea fătului: Fluidul protejează copilul de presiunile exterioare, acționând ca un amortizor.
  • Controlul temperaturii: fluidul „izolează” bebelușul, menținându-l cald la o temperatură constantă.
  • Prevenirea infecțiilor: lichidul amniotic conține anticorpi.
  • Dezvoltarea plămânilor și a sistemului digestiv: respirând și înghițind lichidul amniotic, bebelușul învață să folosească mușchii acestor sisteme în timp ce se măresc.
  • Dezvoltare musculară și osoasă: Pe măsură ce bebelușul plutește în sacul amniotic, acesta are libertatea de a se deplasa, oferind mușchilor și oaselor posibilitatea de a se dezvolta corect.
  • Suport pentru cordonul ombilical: fluidul din uter împiedică comprimarea cordonului ombilical. Acest cordon transportă hrana și oxigenul din placentă către fătul în creștere.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri