16 Februarie 2021 publicat în Sarcina 2 share-uri

Lichidul amniotic este un lichid transparent, care apare în primele 12 zile de la concepție în sacul amniotic, înconjurând fătul în creștere în uter. Acesta are multe funcții importante și este vital pentru dezvoltarea fetală sănătoasă.

Afecțiuni ale lichidului amniotic

Oligoamnios – nivel prea scăzut al lichidului amniotic

„Nivelul scăzut de lichid amniotic apare la 4% din toate sarcinile. Oligohidramnios este prezent atunci când indicele lichidului amniotic (AFI) observat la testul cu ultrasunete măsoară mai puțin de 5 cm (un indice normal este de 5-20 cm)”, completează dr. Iștoc.

Oligohidramniosul se poate întâmpla în orice trimestru, dar reprezintă o problemă mai îngrijorătoare în primele 6 luni de sarcină. În această perioadă, există un risc mai mare pentru defecte congenitale, pierderea sarcinii sau nașterea prematură cauzate de un nivel mic de lichid amniotic.

Polihidramnios – nivel prea ridicat al lichidului amniotic

Majoritatea femeilor cu polihidramnios nu vor avea probleme semnificative în timpul sarcinii și vor avea un copil sănătos. Dar există un risc ușor crescut de complicații la naștere, cum ar fi: nașterea prematură (înainte de 37 de săptămâni), probleme cu poziția cordonului ombilical, sângerări abundente după nașterea bebelușului. Uneori, cantitatea crescută de lichid poate să apară în urma unei malformații fetale sau in urma apariției unui diabet gestational matern.

În cele mai multe cazuri, nu există simptome, dar când acestea totuși apar, pot include dificultăți de respirație, contracții premature sau dacă afecțiunea este severă, durere în abdomen.

Nivelul lichidului amniotic scăzut sau mărit poate fi o afecțiune gravă, motiv pentru care este esențial să mergi constant la consult prenatal. Vestea bună este că majoritatea femeilor care sunt diagnosticate cu astfel de afecțiuni au sarcini perfect sănătoase.

* Specialist în obstetrică-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologică minim invazivă și de medicina materno-fetala. Este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcină Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a întors acasă pentru a ajuta pacientele din România să aducă pe lume copii sănătoși.

Foto fr si main: De la LightField Studios /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri