4. Fătul te aude
Structurile urechii interne ale bebelușului s-au format după 16 săptămâni, permițându-i să audă sunete. Până la 24 de săptămâni s-au format cohleea, timpanul, urechea medie și restul structurilor. De acum înainte, bebelușul îți poate auzi bătăile inimii, precum și respirația. Mai mult decât atât, te poate auzi vorbind. De aceea, este important să nu stai în medii poluate fonic.
5. Bebelușul plânge în uter
Studiile au descoperit că bebelușii par să plângă în pântece încă din săptămâna 28. Cercetătorii de la Centrul Medical Carolinas din SUA au descoperit acest lucru întâmplător în timp ce investigau efectele expunerii la tutun și cocaină asupra răspunsurilor bebelușilor la stimularea vibroacustică. Înregistrările lor cu ultrasunete și video au arătat că bebelușii au expresii faciale care seamănă cu plânsul.
Sarcina este o etapă extrem de frumoasă a vieții, care nu încetează să ne surprindă.
* Specialist în obstetrică-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologică minim invazivă și de medicina materno-fetală. Este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși.
Foto fr si main: De la Sakurra /Shutterstock
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate