4 Iunie 2021 publicat în Sarcina 22 share-uri

Fiind o perioadă cu totul specială în viața unei femei, sarcina este însoțită de numeroase mituri. Unele nu au nimic în comun cu realitatea, altele sunt la limita dintre mit și știință, iar altele sunt foarte adevărate și trebuie luate serios în seamă de viitoarele mame, pentru beneficiile pe care le aduc sănătății viitorului copil, dar și al lor.

Acidul folic, esențial în primele 12 săptămâni

Vitaminele și mineralele prenatale, dar și cele care trebuie luate, cu sfatul medicului, în primul trimestru de sarcină sunt unul dintre miturile adevărate. Un loc special îl are acidul folic, care trebuie administrat, în doze crescute, atât în perioada de dinainte de sarcină, ideal cu circa 2-4 luni înainte de momentul concepției, dar, mai ales, în primele 12 săptămâni de sarcină. Acesta face parte din categoria de suplimente naturale gravide esențiale care asigură o bună dezvoltare a embrionului, în perioada cea mai delicată a sarcinii, respectiv în primul trimestru, și contribuie în mod esențial la prevenirea defectelor congenitale cunoscute sub numele de defecte ale tubului neural, inclusiv spina bifida.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Alimentația și somnul sunt aspectele cu cel mai mare impact asupra calității vieții românilor, conform celui mai recent studiu CIPRA

Doza ideală variază, în funcție de unele aspecte care țin de vârsta femeii și de unele caracteristici genetice sau de afecțiuni preexistente, cum ar fi diabetul, între 400 și 500 de miligrame zilnic. Dacă sarcina nu a fost una programată, suplimentele de acid folic trebuie administrate îndată ce există confirmarea acesteia.

Alimentele interzise

Dieta echilibrată și sănătoasă în perioada sarcinii reprezintă principala sursă de nutrienți pentru buna evoluție a embrionului și fătului. Nu cantitatea de alimente consumate contează, ci calitatea acestora. Practic, aportul caloric suplimentar, în perioada sarcinii, este undeva între 200 și 500 de calorii zilnic. Aceasta înseamnă doar o felie de pâine, un fruct și un iaurt mic în plus, pe lângă alimentele consumate în limita a 1500 de calorii zilnice de care are nevoie o femeie. Dincolo de acest aspect s-au născut veritabile legende legate de alimentele interzise. Cu toate acestea, lista alimentelor pe care o femeie gravidă trebuie să le evite, pe tot parcursul sarcinii, este foarte scurtă.

Primele pe listă sunt lactatele nepasteurizate, respectiv crude, brânzeturi moi, maturate cu mucegai, cum ar fi brie, camembert și chèvre, gorgonzola și roquefort. Acestea pot conține listeria, o bacterie care provoacă listerioză și care poate duce la avort spontan sau moartea fetală. Urmează preparatele din carne crudă sau insuficient gătită, precum și carnea de vânat. Deși riscul este mic, acestea pot provoca toxoplasmoză care duce de cele mai multe ori la avort spontan în primul și al doilea trimestru și poate induce moartea fătului în cel de al treilea. Trebuie evitate ouăle crude, de orice fel, acestea putând fi contaminate cu bacterii periculoase pentru embrion și făt. Mai trebuie eliminate din alimentație soiurile de pește oceanic, pentru concentrația ridicată de mercur pe care acestea o pot avea.

Vitamina A, periculoasă?

Organismul femeii însărcinate are nevoie de vitamina A. Aceasta se regăsește în cantități ideale în suplimentele alimentare destinate special acestei perioade, dar cu toate acestea este important să nu fie depășite dozele zilnice necesare. Deși este foarte greu ca acest lucru să se întâmple, în condițiile unei alimentații echilibrate și ale unui aport de nutrienți corect, așa cum sunt cele conținute de suplimentele pentru femei gravide, este util a se evita consumul frecvent de ficat de pui, porc sau vită pentru că acestea conțin cantități foarte mari de vitamina A, care se poate acumula în ficatul fătului și poate duce la probleme congenitale. O porție la două-trei săptămâni este mai mult decât suficientă, dar la fel de bine aceste produse pot fi complet eliminate din dietă. Practic toate legumele și fructele, dar și alimentele de origine animală conțin cantități rezonabile de vitamina A.

Se consideră că limita maximă de vitamina A, zilnică, pe care care trebuie să o primească o femeie însărcinată este de 5000 IU, echivalentul a 1.5 mg/zi.

Cafeaua este permisă, dar riscantă

Studiile au probat faptul că metabolismul fetal nu poate metaboliza cofeina, dar poate tolera un aport de maximum 200 de miligrame de cofeină zilnic. Asta înseamnă două cești (nu căni!) de cafea de tărie medie. Peste această cantitate fătul poate avea, la naștere, o greutate mai mică decât cea normală, risc crescut de a face unele afecțiuni sangvine acute în copilărie și obezitate.

Cofeina și variante ale sale, cu efect similar, nu se găsesc doar în cafea, ci și în băuturile acidulate energizante de tip cola, în ciocolată și ceai, iar acestea trebuie luat în calcul la stabilirea limitei maxime de 200 de miligrame

De notat este faptul că o depășire a acestei doze tolerate este considerată ca fiind periculoasă, mai ales în primul trimestru de sarcină când poate duce la avort spontan.

Sarcina este o perioadă delicată, iar prudența este necesară, dar pe de altă parte această stare specială nu trebuie să provoace îngrijorări și un comportament exagerat. Comunicarea deschisă cu medicul și respectarea recomandărilor și sfaturilor acestuia sunt cea mai simplă cale care poate duce la evitarea oricăror neplăceri.

Sursa foto fr si main: By George Rudy /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri