10 Iunie 2021 publicat în Sarcina 36 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

În cele mai multe cazuri, femeile cărora li s-a diagnosticat fibromul uterin au sarcini normale, dar uneori pot apărea probleme. Astfel, medicul ginecolog ne prezintă cum poate afecta sarcina fibromul uterin.

Fibroamele sunt tumori care cresc în țesutul muscular din uter. Pot fi la fel de mici ca un bob de mazăre sau mai mari decât un grapefruit. Pot crește în afara peretelui uterin, în interiorul cavității uterine sau în interiorul peretelui uterin. Cu toate acestea, nu sunt tumori maligne. Există femei care au mai multe fibroame de diferite dimensiuni.

Se estimează că 40% până la 60% dintre femei au fibroame până la vârsta de 40 de ani. Până la 80% dintre femei dezvoltă atfel de afecțiune până la vârsta de 50 de ani. Însă, în timpul sarcinii detectarea lor nu este întotdeauna ușoară. Acest lucru se datorează faptului că în această perioadă mușchii uterului se dezvoltă îngreunând identificarea fibromelor, alteori fibroamele sunt mascate de făt și nu sunt atât de evidente ecografic.

În cele mai multe cazuri, femeile cărora li s-a diagnosticat fibromul uterin au sarcini normale, dar uneori pot apărea probleme. Astfel, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital ne prezintă cum fibromul uterin poate afecta sarcina.

Probleme în primul trimestru

„Cele mai multe fibroame cresc în timp ce femeia poartă sarcina, însă dacă se întâmplă, cel mai probabil, acesta se va dezvolta în primele 3 luni (primul trimestru). Cauza constă în faptul că fibroamele au nevoie de un hormon numit estrogen pentru a crește, iar o corpul unei gravide produce o cantitate mult mai mare decât în mod normal”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Principalele probleme care ar putea apărea sunt:

Sângerări și durere. Într-un studiu efectuat pe mai mult de 4.500 de femei, cercetătorii au descoperit că 11% dintre femeile care aveau fibroame aveau sângerări și 59% aveau doar dureri. Iar, 30% dintre femei au avut atât sângerări, cât și dureri în primul trimestru.

Foto: De la Adao /Shutterstock

Pierderea sarcinii. Femeile cu fibroame uterine sunt mult mai predispuse să piardă sarcina în timpul sarcinii timpurii decât femeile care nu au dezvoltat această afecțiune (14% față de 7,6%). Mai mult dacă atât, dacă fibroamele sunt multiple sau foarte mari, riscul crește și mai mult.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri