Al doilea și al treilea trimestru
Pe măsură ce uterul se extinde pentru a face loc bebelușului, acesta se poate împinge împotriva fibromului. Acest lucru poate cauza o serie de probleme în timpul sarcinii:
Durere. Este cel mai frecvent simptom al fibroamelor, mai ales dacă sunt de dimensiune mare. Uneori, fibroamele se pot necroza, ceea ce poate provoca crampe și disconfort.
Dezlipirea de placenta normal inserată. Studiile în curs de desfășurare par să arate că femeile însărcinate ce au fibroame uterine au șanse mult mai mari de dezlipire de placentă decât femeile fără fibroame. Asta înseamnă că placenta se desprinde de peretele uterului înainte ca bebelușul să fie născut. Este o afecțiune foarte gravă, deoarece bebelușul nu va primi suficient oxigen, iar mama poate avea sângerări abundente.
Naștere prematură. Există un risc ridicat de naștere prematură pentru femeile care au dezvoltat fibroame uterine.
În general, fibromul uterin nu este îndepărtat în timpul sarcinii. Eliminarea sa pe cale chirurgicală ar putea afecta dezvoltarea fătului. Pe de altă parte, fibromul este eliminat în cazuri rare și doar atunci când acesta se află în afara uterului (fibromul pediculat), unde este accesibil fără a afecta sarcina.
„Am avut un caz al unei paciente care a descoperit că fibromul uterin de care ştia a ajuns la dimensiuni gigant la 4 săptămâni după ce a rămas însărcinată, iar în urma consulturilor ginecologice, cele două opinii medicale anterioare au luat în calcul întreruperea sarcinii, efectuarea operaţiei de îndepărtare a fibromului uterin şi apoi o nouă încercare a femeii de a avea un copil. A fost una din cele mai impresionante intervenţii realizate personal, îndepărtarea unui fibrom gigant, în prezenţa unei sarcini de 8 săptămâni. Urmarea operaţiei de îndepărtare a fibromului uterin în sarcină a decurs normal, absolut fără niciun eveniment, ajungând la termen ”, explică dr. Silviu Istoc.
Dacă aveți fibroame uterine și doriți să întemeiați o familie, discutați cu medicul dumneavoastră ginecolog despre opțiunile de tratament și riscurile provocate. Împreună, puteți decide ce este cel mai sigur pentru viitoarea dvs. sarcină.
* Specialist în obstetrică-ginecologie, dr. Silviu Iștoc este pasionat de chirurgia ginecologică minim invazivă și de medicina materno-fetală. Este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a intors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși.
Foto fr si main: De la HENADZI KlLENT /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară