Nu este un secret faptul că sarcina transformă întregul organism. În momentul în care o femeie poartă un copil în pântece, corpul ei trebuie să treacă prin multe ajustări pentru a se asigura că ea și copilul vor traversa fără niciun risc cele aproximativ nouă luni.
Mai mult decât atât, fătul trece, de asemenea, prin schimbări remarcabile în timp ce crește în uterul mamei și este mai conștient de ceea ce se întâmplă în lumea exterioară decât ai crede.
Astăzi, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, prezintă 5 lucruri uimitoare pe care ar trebui să le cunoști despre dezvoltarea fătului în uter.1. Bebelușul are gust
Anumite alimente pe care le consumi pot fi detectate în lichidul amniotic. Cercetările arată că arome puternice, cum ar fi usturoiul, anasonul, ghimbirul, dar și cele dulci pot schimba gustul lichidului amniotic. Încă din săptămâna a 15-a de sarcină, bebelușul începe să arate o preferință pentru mâncarea mai dulce - înghițind mai mult lichid amniotic când este dulce și mai puțin când este mai amar. De asemenea, poate și sughița. Sughițurile încep în primul trimestru, deși este posibil să le simți mai târziu în timpul sarcinii. Cercetările, publicate în Pediatrics.com, au constatat că alimentele pe care le consumi pot influența preferințele alimentare ulterioare ale bebelușului tău, astfel încât, cu cât vei mânca o varietate mai mare de alimente, cu atât este mai probabil ca bebelușul să se bucure de acestea când va fi mai mare.
2. Fătul înghite propria urină
Până la sfârșitul primului trimestru, bebelușul începe să producă urină. Desigur, nu există o modalitate de evacuare, decât în lichidul amniotic. Acesta este apoi înghițit, digerat, trece prin rinichi și procesul se repetă. Și, deși acest lucru poate părea cu adevărat dezgustător - lichidul este complet steril și nu îi face rău bebelușului.
3. Bebelușul deschide ochii în burtică
Vederea lui este limitată, dar bebelușul tău deschide ochii de la aproximativ 28 de săptămâni și poate distinge lumina de întuneric. Bebelușii pot detecta lumina în jurul săptămânii 16, dar ochii lor nu sunt recognoscibili decât în jurul săptămânii 20. Din săptămâna 28, cercetările au arătat că bebelușii clipesc și deschid ochii. Adesea bebelușul tău va răspunde cu o mișcare mai intensă la surse puternice de lumină, cum ar fi lumina soarelui sau o lanternă îndreptată spre burtă.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate