24 Septembrie 2021 publicat în Sarcina 5 share-uri

Testul pentru fibronectina fetala se efectueaza uneori pentru a identifica riscul de nastere prematura. Citeste mai multe despre indicatiile acestei analize in articolul de mai jos.

Ce este fibronectina fetala?

Fibronectina fetala este o proteina produsa in timpul sarcinii, despre care se crede ca ajuta la mentinerea sacului amniotic atasat de mucoasa uterului. Sacul amniotic protejeaza copilul in uter. Daca aceasta legatura este intrerupta, fibronectina fetala poate fi eliberata in secretiile din colul uterin. Prezenta fibronectinei fetale in secretiile mamei (analiza fibronectina fetala – fFN) poate fi un semn ca exista risc de nastere prematura.

Fibronectina fetala nu trebuie detectata in fluidele cervicale intre saptamanile 22 – 35 de sarcina. Daca testul fFN este pozitiv, exista risc de nastere prematura in urmatoarele 7-14 zile. Despre nasterea prematura poti citi mai multe aici.

Indicatiile testarii

Testul pentru detectarea fibronectinei fetale este facut pentru a exclude travaliul prematur. Poate oferi informatii importante daca aveti semne sau simptome de travaliu prematur. Daca testul este pozitiv, medicul poate lua masuri pentru a aborda nasterea prematura – cum ar fi administrarea de medicamente pentru a imbunatati maturitatea pulmonara a bebelusului. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Sursa foto: pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri