7 Septembrie 2021 publicat în Sarcina 19 share-uri

Punctia fundului de sac Douglas se mai numeste si culdocenteza si este folosita uneori pentru diagnosticul sarcinii extrauterine. Citeste mai multe despre acest subiect.

Ce este punctia fundului de sac Douglas?

Posterior uterului exista un spatiu cunoscut sub numele de sacul Douglas (sac rectouterin) care este separat de uter prin septul rectouterin. Sacul Douglas este locul in care sangele se poate acumula daca exista sangerari in cavitatea peritoneala. In spatele sacului Douglas se afla rectul.

Punctia fundului de sac Douglas se mai numeste culdocenteza sau punctie vaginala. Este o procedura de examinare a oricarui lichid anormal din spatiul asemanator cu o punga, ce se afla chiar in spatele vaginului. Culdocenteza a fost in trecut un pilon pentru evaluarea si diagnosticul hemoperitoneului, acumularea se sange in cavitatea peritoneala, dar a fost in mare parte inlocuita de ecografia transvaginala de inalta rezolutie. Procedura este inca utilizata pe scara larga in tarile in curs de dezvoltare care ar putea sa nu aiba acces la sonografie, unde este folosita pentru diagnosticul de sarcina ectopica rupta. Sarcina ectopica rupta este considerata o urgenta chirurgicala, iar diagnosticul prompt este esential.

Culdocenteza poate ajuta, de asemenea, la diagnosticarea altor afectiuni. De exemplu, salpingita acuta sau boala inflamatorie pelvina vor avea lichid peritoneal purulent. Endometriomul va avea lichid ciocolatiu. Hemoperitoneul poate fi prezent in patologii diferite si poate duce la rezultate fals pozitive, cum ar fi chistul ovarian hemoragic, torsiunea unui chist ovarian si foliculul ovarian rupt. Citeste continuarea pe mamisicopilul.ro

Sursa foto: Peakstock/ shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri