30 Septembrie 2021 publicat în Sarcina 4 share-uri

Gonadotropina corionica umana este un hormon produs in special de placenta. Iata ce rol are acest hormon, care sunt valorile considerate normale in sarcina si cand indica o problema.

Ce este gonadotropina corionica umana?

Gonadotropina corionica umana (HCG) este un hormon glicoproteic prezent in mod normal in sange si urina pe durata sarcinii. Acest hormon este secretat de placenta. Testarea nivelului de HCG se face pentru a depista sarcina sau ca parte a unui test de screening pentru defecte congenitale. HCG poate fi, de asemenea, produs de anumite tumori ⇒ Citeste aici mai multe despre HCG ca marker tumoral. Se pot face mai multe teste hCG dupa un avort spontan pentru a fi sigur ca nu exista o sarcina molara. La barbati, nivelurile de hCG pot fi masurate pentru a vedea daca este prezent un cancer la testicule. Acest hormon este alcatuit din doua subunitati – alfa si beta. Subunitatea alfa este identifica hormonilor FSH, LH si TSH. Subunitatea beta este specifica pentru HCG.

Unele teste hCG masoara cantitatea exacta. Altele doar verifica daca hormonul este prezent. Nivelul de HCG devine detectabil in sange la scurt timp dupa implantarea embrionului in uter. Dupa ce un ovul este fertilizat si se implanteaza in uter, celulele care vor forma in cele din urma placenta incep sa produca hCG. HCG este adesea primul indicator al sarcinii. Cu toate acestea, majoritatea femeilor descopera ca sunt insarcinate folosind un test de sarcina la domiciliu, care masoara nivelurile de hCG din urina. HCG este detectabil in urina la aproximativ 12-14 zile dupa conceptie.

La inceputul sarcinii, nivelurile de hCG se dubleaza de obicei aproximativ la fiecare 2-3 zile. Nivelurile ating, in general, pragul maxim la aproximativ 10-12 saptamani dupa conceptie. Dupa aceea, aceste valori scad oarecum si, de obicei, ating o valoare platou in al doilea si al treilea trimestru. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Foto: pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri