Pe parcursul sarcinii te vei confrunta cu diferite neplaceri care la un moment dat vor deveni iritante si extrem de suparatoare. Aceste simptome sunt normale intr-o sarcina, iar multe dintre ele sunt cauzate de modificarile hormonale si de uterul ce creste in dimensiuni.
Mananca putin si des si incearca sa iei cina cu cateva ore inainte de culcare pentru ca stomacul sa aiba timp sa digere mancarea. Evita mancarurile grase deoarece dureaza mai mult sa fie digerate si nu manca niciodata cand stai intinsa in pat pentru ca favorizezi migrarea alimentelor catre esofag.
  • Gingiile sensibile
Tot din cauza dezechilibrelor hormonale, gingiile tale pot deveni sensibile si pot sangera dupa periaj. De asemenea, esti predispusa la bacterii si apartia tartrului.

Ceea ce poti sa faci este sa continui sa periezi dintii de 2 ori pe zi, sa folosesti zilnic ata dentara si sa te clatesti dimineata cu apa de gura.
  • Migrenele
Durerile de cap sunt foarte comune pe parcursul sarcinii. Intinde-te putin in pat si incearca sa te relaxezi, sa dormi si sa alungi stressul si grijile; rontaie ceva pentru ca s-ar putea ca stomacul gol sa fie cauza durerii de cap. Daca durerea nu cedeaza, poti lua acetaminofen (paracetamol), dar nu alte analgezice.
  • Picioarele umflate
Uterul gravid apasa asupra venelor si determina stagnarea sangelui. Astfel, picioarele si mainile se vor umfla, dar stai linistita, totul revine la normal dupa ce vei naste.

Incearca sa reduci sarea din dieta pentru ca aceasta retine apa in organism si favorizeaza formarea edemelor (umflarea picioarelor si a mainilor). Gimnastica pentru gravide este bine-venita, imbunatatind circulatia sangelui.
  • Insomniile
Ca femeie gravida, este foarte dificil sa ai parte de un somn bun. Neplacerile sarcinii, emotiile si planurile tale nu-ti dau pace si te tin treaza pana in zori.

Incearca sa te plimbi 30 de minute seara, pentru a fi mai pregatita pentru somn. Inainte de culcare, rontaie o gustare. Daca nu te ia somnul, mai bine citeste ceva decat sa te uiti la televizor.
  • Schimbarile de dispozitie
Categoric si fara dubii, schimbarile starilor sufletesti sunt cauzate de modificarile hormonale ce au loc, iar celelalte simptome suparatoare ale sarcinii sunt implicate si ele in modificarea starii tale de spirit.

Daca banuiesti ca esti irascibila din cauza vreunui simptom al sarcinii, incearca sa-l ameliorezi sau sa-l diminuezi pe cat posibil. Incearca sa te relaxezi, sa uiti de griji. Cere ajutorul partenerului pentru a discuta problemele care te framanta.

Un articol de Simona Prodanoiu

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri