Alimentatia gravidei este foarte importanta deoarece, inainte de a veni pe lume, copilul depinde exclusive de alimentatia mamei. Alimentaia de dinaintea sarcinii, dar si din timpul ei, poate influenta sanatatea copilului.

Alimentatia gravidei este foarte importanta deoarece, inainte de a veni pe lume, copilul depinde exclusive de alimentatia mamei. Alimentaia de dinaintea sarcinii, dar si din timpul ei, poate influenta sanatatea copilului.

Regimul alimentar al femeii gravide nu difera foarte mult de cel de dinaintea sarcinii, el va fi doar imbogatit. Este recomandata o dieta echilibrata, care sa contina toate principiile alimentare: glucide, grasimi, protein, vitamine si minerale.

Pe parcursul sarcinii, femeia creste in greutate treptat cu aproximativ 10 kg (cate un kilogram pe luna). Gravidele cu tendinta la obezitate sunt sfatuite sa reduca consumul de grasimi pe durata sarcinii. O greutate mai mare nu ajuta copilul cu nimic, doar sporeste efortul organismului, ingreuneaza actul nasterii, iar recuperarea de dupa nastere se face extreme de dificil.

Proteinele

Femeia gravida are nevoie de aproximativ 80 g/ zi de proteine( cu 50%mai mult decat in mod normal); acestea contribuie la alcatuirea tesuturilor si organelor fatului. Valoarea biologica a proteinelor de origine animala (proteinele de origine animala se gasesc in carne, oua lapte, branza, iaurt) este mult mai ridicata decat cea a proteinelor de origine vegetala ( protein de origine vegetala se gasesc in paine integrala, cerealele complete, cartofi, fasole, mazare), dar nu este nici ea de neglijat deoarece proteinele de origine vegelata aduc cu ele vitamine si minerale.

Glucidele (carbohidrati)

Necesarul sumplimentar de calorii se acopera prin hidratid e carbon (aproximativ 400 g/zi). Glucidele se gasesc in cereal, dulciuri, paine, cartofi. Este indicat sa nu sec foloseasca mult zaharul, paine alba, sis a se consume preponderant hidrocarbonate ce contina vitamine si minerale ( fructe, legume).

Grasimile

Ratia de grasimi la femeia insarcinata nu trebuie sa depaseasca 60 g/ zi. Se recomanda grasimile din :unt, ulei de masline, floarea soarelui, porumb, soia si alte vegetale; untura, slanina, mancarurile grase se recomanda a fi evitate.

Vitaminele

In timpul sarcinii nevoile de vitamine cresc, de aceea, un regim echilibrat, bogat in fructe si legume, acopera necesarul de vitamine.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri