- Vitamina A se gaseste in galbenus, morcov, lapte, salata, marar ; lipsa acestei vitamine predispune la avort spontan, scaderea vederii, leziuni ale ochiului si pielii.
- Vitaminele B sunt continute in carne de porc, vaca si pasare, oua, spanac, paine neagra; deficitul de vitamine B determina duerri muscular, disparitia poftei de mancre, umflarea picioarelor.
- Vitamina C se gaseste in legume si fructe; deficitul de vitamina C provoaca oboseala, pierderi de sange, avort/ nastere prematura.
- Vitamina D are un rol foarte important in metabolismul calciului; aceasta este fabricata de catre organism sub influenta razelor ultraviolete, dar se gaseste in cantitati mici si in ficat, galbenus de ou, unt.
- Vitamina E joaca un rol important in pastrarea sarcinii si la mentinerea unei bune circulatii; se gaseste in zarzavaturi si lapte.
Sarurile minerale
Consulul de sare in exces, mai ales in ultimele luni de sarcina, favorizeaza la aparitia edemelor, deoarece sarea retine apa in organism - se umfla picioarele, fata, peretele abdominal- si apare cresterea in greutate.
Calciul si fosforul sunt necesare pentru dezvoltarea scheletului fatului, pentru organismul mamei si pentru alcatuirea unor reserve ce vor fi folositoare in perioada alaptarii. Aceste doua minerale sunt continute in lapte si derivate lactate.
Fierul este important pentru sinteza hemoglobinei, deficitul de fier fiind cauza anemiilor. Fierul se gaseste in carne, oua, zarzavaturi.
Bea cel putin 1,5 l de apa si consuma din fiecare categorie de alimente. Nu-ti face griji pentru eventualele kg in plus si gandeste-te la sanatatea copilului tau. Nu te ingrasi atat timp cat mananci sanatos si normal.
Alimente necesare zilnic in alimentatia gravidei:
- Un pahar cu lapte
- 1 ou
- Cereal integrale
- Legume
- Fructe
- Carne
Viitoarea mama trebuie sa aiba o dieta echilibrata, bogata in vitamine si fier. Glucidele si grasimile necesita atentie deoarece ele duc la kilogramele in plus, astfel nu se va depasi ratia normala. Se evita pe cat posibil ciocolata, bomboanele, zaharul, alimentele grase, fainoasele. Se recomanda consumul de alimente bogate in celuloza : fructe, legume, cereale integrale.
Un articol de Simona Prodanoiu
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?