Sarcina reprezinta pentru multe femei o perioada de rasfat, cand toate interdictiile sunt eliminate si poftele trebuie satisfacute. Cateodata se ajunge chiar la ideea ca trebuie sa mananci pentru doi, nu de alta, dar bebelusul trebuie sa creasca frumos si sanatos, asa ca mamica lui are voie sa-si faca de cap.

Sarcina reprezinta pentru multe femei o perioada de rasfat, cand toate interdictiile sunt eliminate si poftele trebuie satisfacute. Cateodata se ajunge chiar la ideea ca «trebuie sa mananci pentru doi», nu de alta, dar bebelusul trebuie sa creasca frumos si sanatos, asa ca mamica lui are voie sa-si faca de cap.

Autoarea celei mai bine vandute carti din 2008, «Traiesc, deci ma abtin», Mihaela Bilic, ne spune cat adevar si cata legenda se ascund aici! Perioada critica pentru dezvoltarea fatului este la 2 saptamani dupa fertilizare, iar la 8 saptamani embrionul are sistemul nervos complet dezvoltat, inima ii bate, sistemul digestiv este format, iar degetele si trasaturile faciale sunt definite. Cresterea si dezvoltarea creierului incep la mijlocul graviditatii si continua pana la 2 ani dupa nastere. Asadar, cele mai importante sunt statutul ponderal si starea de sanatate a femeii inainte de sarcina, ceea ce se intampla pe parcursul celor noua luni de sarcina fiind neesential pentru fat.
In concluzie, nu folositi ca scuza sarcina pentru a va satisface toate placerile si poftele culinare, ci mai degraba fiti atente sa aveti o greutate usor sub cea ideala inainte sa ramaneti insarcinata! Iar pe parcursul graviditatii incercati sa mancati sanatos si numai pentru o singura persoana!

O persoana normoponderala creste in greutate cu 11-15 kilograme pe parcursul sarcinii, adica 1,5 kilograme pe parcursul primului trimestru si apoi 400-500 de grame pe saptamana pana la termen. Surplusul alimentar pentru o femeie gravida ar trebui sa fie nesemnificativ (300 calorii pe zi in plus peste cele 1500 calorii necesare in mod normal, pe parcursul ultimelor doua semestre de sarcina).

Suplimentele de vitamine si minerale (acidul folic, vitamina B6, calciul, fierul, sodiul, magneziul si iodul) recomandate gravidelor au un efect benefic si este esential sa fie consumate din prima zi de sarcina sau chiar din perioada in care ne gandim sa ramanem insarcinate.

O gravida trebuie sa tina cont de urmatoarele reguli de alimentatie :
• Principalul aliment care trebuie suplimentat este laptele. Trei cani de lapte in plus pe zi asigura un aport suplimentar de 10-16 g proteine de calitate superioara, 900 miligrame de calciu si 300 de calorii (pentru laptele cu 1,5% grasime).


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Reguli alimentare de respectat in timpul sarcinii.