Placenta reprezinta acea membrana care inveleste sacul amniotic in care se dezvolta copilul si asigura schimburile de substante intre mama si fat. Invelisul exterior al placentei, corionul, trimite mici proiectii microscopice, ca niste degete, in peretele uterin. In mod nosram, aceste adancituri de ancorare numite vilozitati coriale nu trebuie sa fie foarte adanci, caci in caz contrar sarcina si eliminarea placentei vor fi foarte dificile, riscanduse nastere prematura si hemoragii importante la nastere.

Placenta reprezinta acea “membrana” care inveleste sacul amniotic in care se dezvolta copilul si asigura schimburile de substante intre mama si fat. Invelisul exterior al placentei, corionul, trimite mici proiectii microscopice, ca niste degete, in peretele uterin. In mod normal, aceste adancituri de ancorare numite vilozitati coriale nu trebuie sa fie foarte adanci, caci in caz contrar sarcina si eliminarea placentei vor fi foarte dificile, riscandu-se o nastere prematura si hemoragii importante la nastere.

Scurta incursiune anatomica

Uterul reprezinta un organ cavitar situat intre vagin si cele doua trompe uterine prin care ovulul ajunge de la ovar in uter unde fie se implanteaza in mucuoasa acestuia daca a fost fecundat, fie este eliminat odata cu ciclul menstrual. Uterul prezinta trei straturi: endomentrul sau membrana interna a uterului ce asigura feritilitatea, sub aceasta urmeaza un strat muscular numit miometru, iar la exterior prezinta un strat de tesut conjunctiv acoperit de peritoneu.

Anomalii ale placentei – placenta accreta

Exista cazuri (din pacate incidenta acestora este in crestere datorita cresterii alegerilor nasterilor prin cezariana) in care placenta nu se mai insera prin vilozitatile sale coriale la nivelul endometrului ci patrunde prea adanc in straturile uterului, facandu-i acesteia eliminarea dificila sau chiar imposibila.

In 75% din cazuri vilozitatile coriale ajung pana la miometru, aceasta fiind situatia placentei accreta.

Atunci cand vilozitatile coriale patrund si mai adanc in straturile uterine strapunzand miometru (20% din cazuri) evolutia este mai complicata si aceasta este placenta increta.

Placenta percreta (5% din cazuri) reprezinta situatia cea mai grava si reprezinta trecerea vilozitatilor coriale de miometru si ajungerea lor la peritoneu sau chiar mai departe, la organele pelvine, situatie ce necesita histerectomie.

Care sunt cauzele placentei accreta?

Se pare ca incidenta placentei accreta apare la femeile cu avorturi prin chiuretaj in tinerete sau multiple, la cele care au in antecedente nastere prin cezariana sau la cele cu antecedente de placenta previa. Placenta accreta mai poate fi legata de endometrul prea subtire, sarcini multiple sau pur si simplu nu exista un motiv aparent, acest tip de placenta intalnindu-se in cazuri rare la femei aflate la prima sarcina fara antecedente de interventii pe uter.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri