Cerclajul este o procedura care poate sa sperie femeile gravide si despre care se pun multe intrebari pe Forum-uri. Multe gravidute sunt predispuse la nasteri premature sau avorturi spontane, insa medicina a adus solutii pentru a preveni astfel de situatii.
Ce este cerclajul?
Cerclajul este o procedura chirurgicala ce consta in coaserea colului uterin cu un fir gros, neresorbabil, astfel incat sa asigure continenta colului uterin. Procedura se realizeaza sub anestezie generala sau locala (epidurala sau rahidiana), iar alegerea tipului de anestezie se face sub sugestiile medicului specialist, stabilind imrepuna ce este mai potrivit pentru viitoarea mamica.
Cand este recomandat cerclajul?
Cerclajul este recomandat gravidelor cu incontinenta uterina. Atunci cand colul se dilata mai devreme decat la normal, fara dureri, prezinta risc de avort pentru gravida sau de nastere prematura. De aceea se indica coaserea acestuia, pentru a asigura artificial continenta colului uterin.
Dupa efectuarea interventiei graviduta este atent monitorizata in spital, timp de 24-48 de ore, aceasta pentru a evita orice complicatie nedorita care ar putea pune in pericol sarcina. Complicatiile care apar pot fi combatute daca se intervine la timp scurt de la aparitie, de aceea gravida este retinuta in spital. Complicatiile care pot sa apara constau in infectarea plagii, manifestata prin secretii urat mirositoare, crampe sau sangerari vaginale, sau femeia poate avea unele contractii reflexe care sunt periculoase in aceasta perioada. De aceea este posibil ca medicul sa administreze injectii cu Gravibinon, No-spa sau Utrogestan. Febra mai mare de 37,5 si friosnul trebuie obligatorii raportate medicului in cel mai scur timp.
Inainte de interventie gravida nu necesita pregatiri speciale decat cele pe care le va efectua echipa medicala, cu exceptia cazului in care s-a ales anestezia generala, cand femeia insarcinata nu are voie sa manance in ziua respectiva pana la operatie.
Cerclajul se face la inceputul celui de-al doilea trimestru (intre 12 si 21 de saptamani). Firul folosit in cercclaj se mai scoate abia spre finalul sarcinii, recomandat in saptamana 37. Dupa scoaterea firului, care nu doare deloc si nu necesita anestezie, femeia este foarte aproape de nastere, putand naste in urmatoarele 24 de ore sau la doua-trei saptamani mai tarziu. Momentul nasterii depinde de fiecare femeie in parte si de momentul in care bebe alege sa iasa.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară