Orice graviduta isi doreste ca bebelusul in dezvoltare sa fie sanatos. Pentru a evita orice problema ulterioara si pentru a sti ce masuri sa ia in cazul unor situatii patologice, exista un test pe care femeia gravida il poate face pentru a evalua dezvoltarea bebelusului, riscul de malformatii congenitale pe care acesta il are sau riscul de a dezvolta o boala genetica grava.

Ce este Triplul Test?

Triplul Test se mai numeste si testul markerilor serici si face parte din screeningul prenatal cu privire la posibile malformatii sau boli genetice ale fatului. Acest test consta in determinarea unor markeri biochimici fetali din sangele mamei, iar valorile acestor markeri pot sugera dezvoltarea normala a fatului sau prezenta riscului patologic.

Triplul Test se face de regula la inceputul trimestrului al doilea, este un test usor care se poate face tuturor gravidelor.

Cum se efectueaza Triplul Test?

Triplul Test se efectueaza foarte simplu: se preleveaza sange de la femeia gravida, care urmeaza apoi sa fie analizat in laborator, identificandu-se valoarea serica a markerilor mentionati mai jos. Modificarea in plus sau in minus a acestor markeri ridica semne de suspiciune. Daca se suspicioneaza o afectiune genetica, mai departe un specialist in sfat genetic poate cere investigatii suplimentare pentru a depista daca riscul este real sau nu.

Triplul test se efectueaza intre 15 si 20 de saptamani, optim este in saptamana 16 de gestatie.

Ce poate depista Triplul Test?

Prin Triplu Test se masoara valoarea markerilor serici ca:

- CGG – gonadotropina corionica (hormonul pe care il identifica si testele de sarcina in urina);

- AFP – alfafetoproteina fetala, o proteina ce reprezinta echivalentul fetal al albuminei si apare inca de la inceputul sarcinii. Atentie insa, si femeia poate prezenta AFP in anumite situatii patologice, este o proteina ce poate indica si alte patologii;

- uE3 – estriolul neconjugat.

Exista si Cvadruplul Test – un test ce evalueaza un marker in plus: inhibina A ! Acest test nu este disponibil in orice mediu spitalicesc, dar este indicat in special femeilor insarcinate cu varsta peste 35 de ani, fiind un test mai sensibil care poate decela pana la 80% din cazurile cu risc pentru sindrom Down.

Siguranta Triplului Test

Triplul test are o siguranta intre 60-80% pentru anumite afectiuni sau malformatii congenitale, rezultatele testului putand fi influentate de:


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri