Sforaitul este o boala si nu un moft, care afecteaza deopotriva barbatii si femeile. Acest lucru il spun doctorii care au descoperit de mai mult timp mecanismul prin care se produce acest zgomot nocturn deosebit de deranjant. In Europa 45 % din populatie sufera din cauza sforaitului, iar pentru un sfert dintre acesti oameni fenomenul s-a cronicizat.
Sforaitul devine o problema reala atunci cand fenomenul apare in cadrul unui cuplu si este cu atat mai deranjant pentru partener cu cat somnul acestuia este mai superficial. Pe langa faptul ca impiedica un somn odihnitor si profund al partenerului, sforitul reprezinta o sursa de frustrare si culpabilizare pentru persoana care sforaie, aceasta simtindu-se adesea vinovata pentru problemele aparute in cuplu.Intr-adevar, sforaitul poate fi o problema serioasa pentru parteneri, aceste cupluri inregistrand o rata mai ridicata a divorturilor. De cele mai multe ori somnul sotiei este cel afectat de zgomotele nocturne ale sotului. Un studiu efectuat de cercetatorii Centrului de Perturbari ale Somnului din cadrul Centrului Medical al Universitatii Rush, care a evaluat mai multe cupluri in care sotul fusese diagnosticat cu apnee obstructiva in somn, a aratat ca privarea de somn produce tensiuni maritale si duce la ostilitate.
Partenerii persoanelor care sforaie pierd, in medie, doi ani de somn din viata, este concluzia unui studiu realizat de medicii britanici. Dintre cei 2.000 de adulti care au participat la acest studiu, 85% au indicat ca relatia ar merge mai bine daca partenerul ar putea sa-si rezolve problema legata de sforait. 55% dintre respondenti au indicat ca sforaitul le-a afectat si viata sexuala. Partenerii persoanelor care sforaie spun ca se simt iritati, frustrati si suparati si se plang ca fac greseli la serviciu, din cauza faptului ca nu se pot odihni cat trebuie in timpul noptii. Adesea, rezolvarea problemei presupune dormitul in camere saparate, insa nu de putine ori degradarea relatiilor dintre parteneri a dus la divort.
Cauze
In timpul somnului, muschii palatului bucal (palatul moale), ai limbii si ai gatului se relaxeaza atat de mult incat caile aeriene superioare se ingusteaza si ingreuneaza eliminarea aerului din plamani. In timpul expirului, aerul trece cu o viteza mai mare prin caile aeriene obstruate si produce vibrarea muschilor foarte relaxati rezultand suieratul specific.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară