Cu cat mai ingustate sunt caile aeriene cu atat aerul va trece mai turbulent si sforaitul mai puternic. Poate fi o problema ocazionala sau poate fi cronic.
Mai multi factori contribuie la aparitia sforaitului:
Anatomia cavitatii bucale. Modificari ale palatului moale, ale tonsilelor palatine, ale amigdalelor si ale uvulei pot duce la ingustarea cailor aeriene. Un palat moale coborat, tonsile foarte dezvoltate sau uvula elongata pot obstrua fluxul de aer si produce sforait. La aceste modificari mai contribuie intr-un procent crescut si obezitatea.
Consumul de alcool. Alcoolul actioneaza ca un sedativ si produce relaxarea musculaturii gatului, de aceea consumul de alcool inainte de culcare este o cauza generatoare de sforait in timpul noptii.
Probleme nazale. Congestia nazala, diferite alergii sau deviatia de sept nazal determina scaderea fluxului de aer spre si dinspre plamani si sunt cauze frecvente de sforait.
Apneea in somn. Sforaitul este uneori o consecinta a unei afectiuni grave numite apnee obstructiva in somn. In aceasta afectiune tesuturile gatului (faringe, laringe, trahee) isi pierd tonusul si devin flasce si la trecerea aerului aceastea intra in rezonanta si produc sforaitul. Apneea in somn este caracterizata prin perioade de sforait puternic, urmate de perioade de liniste care pot dura 10 secunde sau mai mult. In cele din urma, lipsa de oxigen si cresterea concentratiei dioxidului de carbon reprezinta semnalul care trezeste persoana, fortand caile aeriene sa se deschida cu un gafait puternic.
Alte cauze care favorizeaza producerea sforaitului sunt: inaintarea in varsta, tranchilizantele si sedativele, dormitul pe spate, obezitatea.
Tratament
Sforaitul se incadreaza in sfera afectiunilor ORL, cauza sa fiind stabilita de medicul specialist. De obicei persoana care sforaie nu este constienta de acest lucru, insa partenerul de cuplu este afectat cu siguranta. De aceea, prezentarea la medic pentru sforait nu este un lucru de ignorat, pentru ca poate identifica o serie de probleme precum apneea obstructiva, deviatia de sept sau alte afectiuni, iar pentru partener rezultatul ar putea fi un somn mult mai bun in timpul noptii.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară