Sforaitul este o boala si nu un moft, care afecteaza deopotriva barbatii si femeile. Acest lucru il spun doctorii care au descoperit de mai mult timp mecanismul prin care se produce acest zgomot nocturn deosebit de deranjant. In Europa 45 % din populatie sufera din cauza sforaitului, iar pentru un sfert dintre acesti oameni fenomenul s-a cronicizat.

Cu cat mai ingustate sunt caile aeriene cu atat aerul va trece mai turbulent si sforaitul mai puternic. Poate fi o problema ocazionala sau poate fi cronic.

Mai multi factori contribuie la aparitia sforaitului:

Anatomia cavitatii bucale. Modificari ale palatului moale, ale tonsilelor palatine, ale amigdalelor si ale uvulei pot duce la ingustarea cailor aeriene. Un palat moale coborat, tonsile foarte dezvoltate sau uvula elongata pot obstrua fluxul de aer si produce sforait. La aceste modificari mai contribuie intr-un procent crescut si obezitatea.

Consumul de alcool. Alcoolul actioneaza ca un sedativ si produce relaxarea musculaturii gatului, de aceea consumul de alcool inainte de culcare este o cauza generatoare de sforait in timpul noptii.

Probleme nazale. Congestia nazala, diferite alergii sau deviatia de sept nazal determina scaderea fluxului de aer spre si dinspre plamani si sunt cauze frecvente de sforait.

Apneea in somn. Sforaitul este uneori o consecinta a unei afectiuni grave numite apnee obstructiva in somn. In aceasta afectiune tesuturile gatului (faringe, laringe, trahee) isi pierd tonusul si devin flasce si la trecerea aerului aceastea intra in rezonanta si produc sforaitul. Apneea in somn este caracterizata prin perioade de sforait puternic, urmate de perioade de liniste care pot dura 10 secunde sau mai mult. In cele din urma, lipsa de oxigen si cresterea concentratiei dioxidului de carbon reprezinta semnalul care trezeste persoana, fortand caile aeriene sa se deschida cu un gafait puternic.

Alte cauze care favorizeaza producerea sforaitului sunt: inaintarea in varsta, tranchilizantele si sedativele, dormitul pe spate, obezitatea.

Tratament

Sforaitul se incadreaza in sfera afectiunilor ORL, cauza sa fiind stabilita de medicul specialist. De obicei persoana care sforaie nu este constienta de acest lucru, insa partenerul de cuplu este afectat cu siguranta. De aceea, prezentarea la medic pentru sforait nu este un lucru de ignorat, pentru ca poate identifica o serie de probleme precum apneea obstructiva, deviatia de sept sau alte afectiuni, iar pentru partener rezultatul ar putea fi un somn mult mai bun in timpul noptii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri