IN ACEST ARTICOL:
Sforaitul este o boala si nu un moft, care afecteaza deopotriva barbatii si femeile. Acest lucru il spun doctorii care au descoperit de mai mult timp mecanismul prin care se produce acest zgomot nocturn deosebit de deranjant. In Europa 45 % din populatie sufera din cauza sforaitului, iar pentru un sfert dintre acesti oameni fenomenul s-a cronicizat.
O solutie de tratament este cea chirurgicala. In functie de cauza generatoare de sforait exista mai multe tehnici. Somnoplastia reprezinta indepartarea tesutului in exces de la nivelul palatului moare cu ajutorul laserului sau ablatia cu radiofrecventa. Operatia presupune anestezie locala si dureaza aproximativ o jumatate de ora. Alte ori poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru corectarea deviatiei de sept, uvulopastie sau amigdalectomie.

O alta metoda terapeutica este reprezentata de folosirea unui dispozitiv denumit CPAP (continuous positive airways pressure) care asigura o presiune continua pozitiva a aerului in caile respiratorii, impiedicand colabarea (inchiderea) acestora in timpul somnului. Se foloseste frecvent in terapia apneei in somn, dar se poate dovedi incomod pentru terapia sforaitului pentru ca fluxul de aer este furnizat de aparat prin intermediul unei masti care se aplica etans pe fata, pe tot parcursul noptii.

In anumite situatii, se apeleaza la utilizarea unor dispozitive nazale care largesc fosele nazale si cresc fluxul de aer. Aceste dispozitive inlatura sforaitul, dar nu trateaza apneea obstructiva. Exista si dispozitive de respiratie orala care mentin limba si maxilarul intr-o pozitie optima pentru a pastra caile respiratorii deschise in timpul somnului.

Tratamentul nechirurgical nu este la fel de eficient, insa reprezinta intotdeauna prima alegere terapeutica. Exista mai multe produse anti-sforait precum creme lubrifiante pentru gat sau sprayuri pe baza de plante, insa de cele mai multe ori se dovedesc inutile.

Alaturi de aceste masuri trebuie revizuit regimul de viata, oprit fumatul, consumul de alcool redus, tratat refluxul gastroesofagian. Controlul greutatii corporale si evitarea dormitului pe spate se pot dovedi utile in combaterea sforaitului. Inhalatiile cu ulei de eucalipt, mentinerea unei umiditati mai mari in camera, somnul pe o perna mai ridicata pot fi de asemenea solutii pentru ameliorarea sforaitului si pentru somnul linistit al partenerului.

Articol de Ciprian Chitu

Sursa: healthy.ro

Citeste si alte articole pe HEALTHY:

1. Laboratorul Dragostei
2. Testul de paternitate
3. VHB, de 100 de ori mai contagios decat HIV


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri