Ce anume se raspandeste cu iuteala unui virus, face numeroase victime si totusi nu ucide? Daca ne gandim ca ne aflam in toiul unui eveniment de o mare amploare cum este Campionatul European de fotbal am gasi o singura varianta posibila de raspuns: pasiunea pentru fotbal. Nu sufar de mania meciurilor de fotbal, nu sunt o microbista inraita si nu am gasit nicio placere in obiceiul barbatilor de a petrece ore intregi in fata televizorului sau alaturi de prieteni, savurand un “copios” meci de fotbal. Niciodata nu am inteles de ce acestia prefera sa urmareasca un meci de fotbal in locul unui film bun sau al unei seri romantice petrecute in doi. Si de ce, exceptand ecranul televizorului, totul in jur devine invizibil si susceptibil de ignorare...
Anul acesta insa, am urmarit cu sufletul la gura, alaturi de cunoscutii mei masculi, marile meciuri ale campionatului. Recunosc ca febra mingii rotunde m-a cuprins si pe mine. Care este insa explicatia psihologica pentru comportamentul barbatilor la meciurile de fotbal? Dincolo de comentariile greoaie, de regulile parca mult prea simple, de injuraturi sau de ratari, fotbalul are o viata proprie in ritmul careia este imposibil sa nu te lasi prins.Suferi laolalta cu cei de pe teren cand este ratata o ocazie importanta, te simti cuprins de o dezamagire crunta, te bucuri atunci cand au marcat un gol, incurajezi initiativele, iti sustii favoritii, traiesti fiecare secunda intr-o incordare maxima de teama secundei urmatoare, treci cu usurinta de la agonie la extaz. Iti exprimi sentimentele de suparare sau de exaltare fara sa te mai gandesti la ce spun cei din jur sau sa-ti treaca prin cap sa ti le retii. Nimic nu mai conteaza in acel moment cu exceptia ta si a jocului de fotbal. Intr-un cuvant... traiesti fiecare clipa cu o intensitate maxima.
Cineva spunea ca toti cei care urmaresc cu pasiune meciurile de fotbal sunt niste fotbalisti ratati si ca senzatia pe care un fan o incearca in timpul unul gol este perfect similara cu cea traita de jucatorul de pe teren. Perfect adevarat, sunt de parere si psihologii. In mod inconstient, barbatii asociaza propria identitate cu cea a jucatorului de pe teren si se identifica in persoana acestuia. Marcarea golului ii face pe barbati sa se simta mai speciali, mai importanti, iar victoria le intareste simtul identitatii. Astfel, fotbalul reprezinta pentru barbati o modalitate (mult mai comoda, ce-i drept, decat cea din realitate) de a se simti bine in propria piele. Le permite sa isi asocieze propria imagine cu cea a invingatorilor.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară