IN ACEST ARTICOL:
Imposibilitatea de a avea un copil este o problema ce afecteaza multe cupluri si din pacate numarul lor este in crestere. Infertilitatea poate fi efectul unor afectiuni atat feminine cat si masculine.

Imposibilitatea de a avea un copil este o problema ce afecteaza multe cupluri si din pacate numarul lor este in crestere. Infertilitatea poate fi efectul unor afectiuni atat feminine cat si masculine.

Infertilitatea masculina este in general legata de cantitatea si calitatea spermei, mai rar sunt implicate alte mecanisme ale ejacularii sau modificari anatomice ori fiziologice.

Cauzele infertilitatii masculine

Cele mai intalnite cauze ale infertilitatii masculine constau in:
- Defecte spermatice: inexistenta spermatozoizilor, numarul mic al acestora (oligospermie), slaba mobilitate a spermiilor ce le impiedica sa migreze pentru a intampina si fecunda ovulul (astenospermie), defecte de forma ale spermatozoizilor ce ii fac incapabili de a fecunda ovulul (teratospermie).
- Leziuni, obstructii sau malformatii congenitale: caile de eliminare a spermatozoizilor prezinta defecte care au aparut fie chirurgical (vasectomie care, din fericire, este reverisbila), fie traumatic sau sunt din nastere prezente.
- Infectii si boli cu transmitere sexuala – aceste afectiuni (infectii, gonoree, chlamydia etc) pot determina infertilitate, insa prin tratarea acestor afectiuni fertilitatea poate fi recapatata
- Ejacularea retrograda: se produca atunci cand la obtinerea orgasmului lichidul spermatic in loc sa fie ejaculat in exterior, el patrunde retrograd pe uretra ajungand in vezica urinara
- Boli autoimune in care spermatozoizii nu sunt recunoscuti ca fiind self pentru organism si sunt atacati si omorati
- Boli genetice – acestea sunt rare: anomalii cromozomiale, fibroza chistica
- Disfunctii sexuale – cele mai frecvente implicate in infertilitate sunt ejacularea precoce si impotenta sau disfunctiile erectile. Impotenta reprezintra incapacitatea barbatului de a-si mentine erectia pana la finalizarea actului sexual. Ejacularea prematura se produca la foarte scurt timp de la obtinerea erectiei, uneori chiar inaintea penetrarii. Aceasta poate fi primara (a existat de la inceprea vietii sexuale) sau secundara (a aparut pe parcursul vietii sexuale, deci undeva a intervenit o cauza)
- Tulburari hormonale: unele disfunctii ale glandei hipofize si tiroide pot duce la infertilitate
- Varicocel: reprezinta dilatatia varicoasa a venelor scrotului care modifica fluxul sanguin normal. Varicocelul se intalneste la 15% din barbati, dar la 40% din barbatii care efectueaza testele de infertilitate.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri