IN ACEST ARTICOL:
Imposibilitatea de a avea un copil este o problema ce afecteaza multe cupluri si din pacate numarul lor este in crestere. Infertilitatea poate fi efectul unor afectiuni atat feminine cat si masculine.
Factori favorizanti ai infertilitatii:
- Caldura excesiva: expunerea prelungita la soare, munca in aer liber, saunele repetate, baile fierbinti sau orice alta cauza care duce la cresterea temperaturii in zona organelor genitale masculine poate favoriza infertilitatea. De ce aceasta? Testiculele coboara in scrot ci nu raman in abdomen asa cum se dezvolta in viata intrauterina pentru ca spermatozoizii nu pot supravietui la temperatura normala a corpului, ci coboara in scrot unde temperatura este mai mica. Astfel ca barbatii care se expun caldurii risca sa aiba un numar mai mic de spermatozoizi viabili (rezultate similare oligospermiei) si sansa de a fecunda evident scade
- Fumatul
- Alcoolul consumat in cantitati mari afecteaza motilitatea spermiilor
- Exercitiile fizice intense
- obezitatea
- consumul unor medicamente sau droguri ori expunerea la substante toxice: pesticide, plumb, radiatii, substante radioactive, mercur si metalele grele etc.

Cum se poate trata infertilitatea masculina?

Tratamentul infertilitatii masculine este variat in functie de cauzele care au produs infertilitatea.

In caz de oligospermie se recomanda contacte sexuale rare pentru barbat astfel incat sa existe timp ca sperma sa se concentreze. Vitaminele stimuleaza cresterea numarului de spermatozoizi, cele mai utile fiind zincul si acidul folic.

Ejacularea retrograda este tratata medicamentos iar tulburarile hormonale prin tratamente endocrinologice.

Atunci cand nu poate fi tratata cauza infertilitatii se recurge la metode care faciliteaza femeia sa ramana insarcinata, cum ar fi fertilizarea in vitro, transferul intrafalopian al gametilor (GIFT) sau transferul intrafalopian al zigotului (ZIFT), injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului (ICSI), prelevari ale spermiilor din testicule etc. Terapiile nu dau mereu rezultate rapide, de aceea este nevoie de rabdare si intelegere din partea celor doi si de modificare a stilului de viata (odihna, lipsa stresului, alimentatie corecta etc).

Un articol de Iulia Dibu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri