Parintele perfectionist
Acest parinte isi doreste ca al sau copil sa fie “cel mai”: cel mai destept, cel mai educat, cel mai cuminte, cel mai ordonat etc. Astfel acest parinte nu intelege ca abilitatile copilului se formeaza odata cu varsta, dorindu-si sa fie un “mic Einstein”. Astfel parintele suprasolicita copilul, isi doreste sa invete macar o limba straina, sa cunoasca cine stie ce domenii, sa fie manierat, ascultator, cu toate ca la acea varsta singura preocupare a copilului ar fi trebuit sa fie joaca.
Parintele nepasator
Acest tip de parinte este cel care acorda multa libertate copilului, insa fara a-i fi alaturi. Il neglijeaza pe cel mic, nu ii arata niciun pic de afectiune, demonstrandu-i astfel copilului ca nevoile lui nu sunt importante pentru parinti. Copilul va deveni timid, se va inchide in el si nu va impartasi sentimente cu cei din jur deoarece el crede ca parerile lui oricum nu conteaza. Va fi usor influentabil si va considera intotdeauna ca parerile celorlalti sunt mai importante decat ale lui.
Parintele echilibrat
Acest tip de parinte are cate putin din toate tipurile de mai sus. Stie sa ii fie prieten copilului si sa il sprijine atunci cand are nevoie, insa va deveni autoritar atunci cand comportamentul copilului devine neadecvat, fara a crea insa tensiuni intre el si copil. Acest tip de parinte ii permite copilului sa-si exprime ideile si sa le valorifice si il ajuta sa inteleaga de ce unele dintre aceste idei nu par a fi bune, ajutandu-l sa invete din greseli.
Un articol de Iulia Dibu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară