IN ACEST ARTICOL:
Fiecare parinte isi iubeste copilul si doreste tot ce este mai bun pentru el. Insa tocmai din acest motiv de multe ori parintii gresesc in comportamentul pe care il au fata de copiii lor. Astfel ca dupa anii copilariei observa cum copilul lor fie este rebel, fie este prea timid sau are alte probleme in comportament si se intreaba de ce, caci in considerentele lor nu au gresit cu nimic in educatia copilului.

Fiecare parinte isi iubeste copilul si doreste tot ce este mai bun pentru el. Insa tocmai din acest motiv de multe ori parintii gresesc in comportamentul pe care il au fata de copiii lor. Astfel ca dupa anii copilariei observa cum odorul lor fie este rebel, fie este prea timid sau are alte probleme in comportament si se intreaba de ce, caci in considerentele lor nu au gresit cu nimic in educatia copilului.

Pentru a evidentia unde sunt micile greseli ale parintilor dar care pot avea urmari mari asupra copiilor vom descrie principalele tipuri de parinti. Voi in ce tip va identificati?

Parintele prea iubaret

Parintele prea iubarest este deosebit de indulgent si foarte atent la nevoile copilului sau. Astfel acest tip de parinte ii permite copilului sa se manifeste cum vrea el fara a-i impune prea multe limite, fiind dominat de afectivitate si considerand copilul sau nepretuit. Parintele este foarte atent la toate nevoile copilului si ii satisface orice pofta, sanctionand rar comportamentul inadecvat al copilului. Micutul devine astfel rasfatat, neascultator si obraznic. Un astfel de copil va cunoaste cu greu limitele societatii si cele ale relatiilor interumane, integrandu-se greu in societate, fiind dificil de tolerat si avand uneori manifestari chiar agresive daca nu i se face pe plac.

Parintele hipergrijuliu

Acest tip de parinte este deosebit de atent la nevoile copilului sau pe care il considera o fiinta fragila care are nevoie de protectie. Astfel din dorinta de a oferi copilului securitate acesti parinti devin deosebit de grijulii, insotind copilul peste tot, crescandu-l ca-n eprubeta pentru a nu se imbolnavi si cocolosindul excesiv. Astfel, copilul este sufocat, nu poate evalua singur pericolele vietii, nu are libertate si independenta, fiindu-i aproape imposibil la maturitate sa depaseasca situatiile dificile. Ii va fi greu sa ia singur deciziile in viata, sa va desparti greu de parinti si mereu va fi dependent de cei din jur de la care va astepta protectie, suferind multe dezamagiri.

Parintele impunator

Parintele autoritar este vazut ca un dictator decatre copilul sau. Acest parinte isi doreste sa se impuna in fata copilului sau, uitand ca respectul nu se impune, ci se castiga. Tipa, pedespreste sau chiar apeleaza la pedepse fizice pentru a se impune in fata copilului si pentru ca micutul sa nu iasa din cuvantul sau, crezand ca tot ceea ce gandeste este mai bine pentru copilul sau. Acestui parinte nu-i place sa-i fie puse la indoiala deciziile, iar independenta copilului nu este permisa. Ce spune el e “lege”. Toate greselile copilului sunt sanctionate si relatia parinte-copil este tensionata, micutul inchizandu-se in el si pierzand incredera in parinte. Astfel copilul va deveni timid si supus, deosebit de ordonat si amabil fiind speriat de ideea ca nu cumva sa faca o greseala. Atitudinea lui poate fi la un moment dat, in special in jurul adolescentei, una exploziva, devenind rebel si manifestandu-se excesiv mai ales in privinta viciilor sau a ceea ce se considera a fi interzis sau ilegal tocmai din dorinta de a simti gustul libertatii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri