IN ACEST ARTICOL:
Pana la varsta de 3 ani, 3 din 4 copii dezvolta un episod de otita, afectiune prevenibila care, netratata, poate duce la deficit de auz.
• Peste 94.000 de cazuri la medicii de familie
Otita medie afecteaza in special sugarii si copiii mici, cu varste intre 3 luni si 3 ani, aceasta fiind de altfel si perioada vitala pentru dezvoltarea si invatarea limbajului. 3 din 4 copii sufera de cel putin un episod de otita medie pana la varsta de 3 ani.

Otita medie, episodul initial al infectarii urechii, are ca simptome dureri puternice, febra, tulburari de somn si hipoacuzie. In pofida terapiei cu antibiotice, otita medie poate evolua spre afectiune recurenta si persistenta, de care sufera unul din cinci copii. Aceasta presupune de obicei vizite repetate la medic si, uneori, interventii chirurgicale dificile si anestezie. Forma acuta poate evolua la forma mai severa, cronica, atunci cand, indiferent de motiv, este tratata inadecvat sau cand, dupa finalizarea tratamentului, nu se evalueaza daca timpanul s-a vindecat sau daca nu exista alte complicatii nou-aparute. Daca acestea sunt neglijate, boala poate deveni o problema pe termen lung.

Exista mai multe mecanisme prin care otita medie recurenta poate cauza deficit de auz. Cel mai frecvent este un revarsat sau o acumulare de lichid in spatele timpanului, care afecteaza vibratiile timpanului. Deficientele de auz pot cauza fie hiperactivitate fie, din contra, lipsa de atentie, precum si intarzierea dezvoltarii limbajului si dificultati in integrarea in clasa sau in jocurile celoralti copii.

De-a lungul timpului, s-a constatat ca aparitia otitei medii este asociata cu factori cum sunt:
• Varsta (copiii sub 2 ani sunt mai predispusi la aparitia bolii)
• Expunerea la fumatul pasiv
• Intrarea in colectivitati (cresa)
• Absenta alimentatiei naturale
• Utilizarea tetinei


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri