Unele tumori
Unele tumori testiculare sau tumori care prind caile de conducere ale spermei (ducte spermatice) reprezinta factori care duc la infertilitate. Investigatiile de specialitate pot pune diagnosticul cu certitudine.
Anomaliile congenitale
Anomaliile congenitale care duc la infertilitate sunt foarte variate. Ele se pot manifesta la nivelul testicolului sau la orice alt nivel al cailor de conducere a spermei (ductele spermatice). De asemenea pot exista anomalii congenitale in formarea spermei si in calitatea acesteia, de exemplu spermatozoizi care nu migreaza.Varicocelul
Varicocelul se manifesta prin dilatarea venelor la nivelul testicolelor din cauza ca intoarcerea venoasa este ingreunata. Sangele care stagneaza local afecteaza fertilitatea atat prin presiunile crescute locale, cat si prin edem si extravazarea sangelui din vene. Varicocelul se trateaza si fertilitatea in cele mai multe cazuri reapare.
Autoimunitatea
In anumite situatii, destul de rare, organismul incepe si dezvolta anticorpi fata de propria sperma, disctrugand astfel spermatozoizii. In acest caz vinovat este sistemul imunitar caruia ii poate fi scazuta functia (imunodepresie sau imunosupresie) pentru a proteja sperma atat timp cat se incerca conceperea unui copil.
Criptorhidia
Criptorhidia este situatia in care bebelusul baietel se naste fara ca testiculele sa-i fi coborat in scrot. Cum sperma nu se dezvolta la temperatura abdominala care este prea ridicata, copilul va dezvolta la varsta adulta infertilitate daca situatia nu este rezolvata cat este inca mic.
Tulburari hormonale
Si barbatii pot suferi tulburari hormonale care le va afecta tonusul organelor genitale si le va scadea fertilitatea. De obicei aceste tulburari hormonale se trateaza si barbatul redevine fertil.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?