In Romania, in fiecare an, se inregistreaza peste 20.000 de copii nascuti prematur si de nou-nascuti cu greutate mica la nastere. Prematuritatea si complicatiile sale sunt responsabile de mai mult de jumatate din decesele neonatale, reprezentand una din principalele cauze de mortalitate neonatala din tara noastra.
Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate este sindromul de detresa respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonara. In contextul prematuritatii, printre complicatiile pe termen scurt determinate de detresa respiratorie se numara: hemoragia pulmonara si cerebrala, enterocolita ulceronecrotica, displazia bronhopulmonara, retinopatia de prematuritate. Pe termen lung, prematurii care au prezentat detresa respiratorie au risc de aparitie a sechelelor neuro-motorii: paralizie cerebrala, retard mental, handicap psihomotor. Exista, de asemenea, studii care asociaza prematuritatea si cu autismul.

Tratamentul prematurilor inseamna, in fapt, realizarea unei tranzitii cat mai putin agresive intre conditiile intrauterine si mediul exterior. In conditiile actuale de dotare a maternitatilor, realizam maximum posibil pentru a salva copii mai mici de 28 de saptamani, insa pe multi ii pierdem sau ii recuperam partial, ei continuand sa traiasca cu diferite forme de handicap. Pentru a schimba aceasta situatie, este nevoie de echipamente performante, care saa ne ajute in special in ventilatia mecanica a acestor micuti pacienti in primele zile de viata, moment delicat in care aplicarea tehnicilor moderne poate face diferenta intre un copil normal sau un copil cu risc mare de deces si handicap ulterior”, afirma Dr. Adrian Toma, Medic primar neonatolog, Sef Sectie, Spitalul Clinic Obstetrica Ginecologie “Prof Dr. Panait Sarbu” (Giulesti).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest

Ingrijirea unui copil prematur este extrem de costisitoare, statisticile la nivel european indicand un cost de aproxmativ 1.000 de euro/zi.

Sursa: Comunicat de presa


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri