Sindromul TORCH reprezinta o asociere a mai multor boli de origine virala e care mama le poate contacta si care se tramsnit fatului prin placenta, determinand grave malformatii congenitale, avort spontan, nastere prematura sau chiar moartea fatului intrauterin.

Sindromul TORCH reprezinta o asociere a mai multor boli de origine virala e care mama le poate contacta si care se tramsnit fatului prin placenta, determinand grave malformatii congenitale, avort spontan, nastere prematura sau chiar moartea fatului intrauterin.

Sindromul TORCH are la baza patru infectii frecvent intalnite in cazul gravidelor, insa nu le include doar pe acestea: T – toxoplasmoza, O – Others (alte infectii), R – rubeola, C – cytomegalovirus, H – herpes simplex.

Simptomatologia acestui sindrom este relativ aceeasi pentru mama, indiferent de infectie: scaderea poftei de mancare, dureri de cap, febra, aparitita pe piele a unor pete (petesii) sau a unor vanatai (echimoze) care pot fi prezente si la nivelul mucoaselor, cresterea in volum a splinei si ficatului (hepatosplenomegalie), icter (coloraraea in galben a mucoaselor, conjunctivelor si tegumentelor), inflamatii oculare, tulburari de auz si chiar calcificari la nivelul sistemului nervos central (aparitia in creier a unor granule de calciu) precum si alte semne si simptome nespecifice.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii


Cum se transmit aceste infectii si gravitatea lor in functie de sementrul sarcinii

Aceste infectii se transmit fatului prin placenta (mai exact pe cale sanguina) indiferent daca au fost contactate inainte ca mama sa ramana insarcinata (in preconceptie) sau in timpul sarcinii. Cu cat infectia apare mai devreme, in primul semestru de sarcina, sansa ca fatul sa o primeasca de la mama este mai mica pentru ca filtrul placentar este foarte puternic (15% din infectii se transmit). Insa, in aceasta perioada, odata transmisa o infectie, urmarile sale sunt foarte grave pentru ca in aceasta perioada incepe dezvoltarea sistemelor vitale ale fatului, astfel apar malformatii incompatibile cu viata ce pot duce la avort spontan, nastere prematura sau moartea intrauterina a fatului. Daca infectarea mamaei are loc spre finalul sarcinii, posibilitatea ca fatul sa fie infectat este foarte mare, 70-80%, insa gravitatea urmarilor privind sanatatea copilului la nastere este mai mica pentru ca majoritatea sistemelor vitale au fost dezvoltate deja.

Infectia cu Toxoplasma gondii (toxoplasmoza)

Toxoplasmoza este o boala parazitara ce se contacteaza in special de la fecalele pisicilor (atentie pentru mamele care au pisici in casa). Acest parazit are doua forme de existenta: una care se dezvolta in intestinele pisicilor, se inmulteste si alimina oua care pot fi laute de vant sau raman in parul animalelor (la mangaiere) sau ajung in contact cu alimente (solul de unde se culeg legume sau se aduna fructe) etc, astfel omul ajunge sa le inghita, dezvoltand toxoplasmoza. Aceasta boala produce cel mai frecvent avort spontan. Mama este tratata (daca alege sa pastreze sarcina, indicat fiind avortul medical) cu sulfadiazina, pirimetamina si acid folic. Nou nascutul simptomatic se trateaza cu spiramina. Pentru informatii complete despre aceasta boala cititi articolul


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri