Bebelusul este foarte sensibil la factorii de mediu, inclusiv la alimentatie, pentru ca organismul lui nu este total dezvoltat si sistemul sau digestiv nu prezinta suficiente enzime pentru digestia multor alimente, de aceea este nevoie de o diversificare treptata a alimentelor, incepandu-se cu cele mai usoare pentru digestie si totodata care contin un aport echilibrat de nutrienti, fiind bogate in special in vitamine si minerale si mai putin in lipide, glucide sau proteine.

Inainte de 4 luni

Inainte de 4 luni bebelusul va fi hranit numai cu lapte, sistemul sau digestiv neproducand inca enzime care sa permita digestia altor alimente in afara laptelui. Mesele bebelusului vor fi date conform instructiunilor medicului pediatru, in functie de varsta micutului.

Intre 4 si 6 luni

In aceasta perioada incepe diversificarea alimentatiei copilului.

Atentie insa:
- introducerea unui aliment se face numai cand bebelusul este sanatos;
- se introduce doar cate un singur aliment;
- alimentul se da in cantitati foarte mici, suc in principal in aceasta perioada, cateva lingurite inainte de masa cu lapte a copilului;
- nu se scoate laptele din alimentatia copilului, acesta ramane in continuare baza alimentatiei sugarului;

Se ofera copilului suc de mere, portocale, lamaie sau morcovi , sucul este fara pulpa initial si se amesteca de preferabil cu ceai, cel mai diluat fiind cel de lamaie si portocala pentru ca citricele sunt foarte acide pentru mucoasa digestiva a micutului (aceste sucuri nu i se dau ca atare, nediluate cu ceai sau lapte). Sucurile nu se amesteca inca, se introduc treptat si pe rand, putand alterna mesele cu aceste sucuri, dar nu amestecate la aceeasi masa. I se pot da si piersici (sub forma de suc sau pisate), insa toate acestea fara coaja, se foloseste doar pulpa fructelor/legumelor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Se mai introduc in luna a cincea (ori luna a sasea, in functie de bebelus si de schema oferita de medic pentru diversificarea alimentatiei), dupa ce copilul a inceput sa bea sucurile de mai sus apoi sa consume si pulpa acestora in piure de fructe cu morcovi, coacaze, banane, afine, rosii, struguri, chiar si visine, se vor introduce initial ca suc apoi ca piure din pulpa. Atentie insa, rosiile de exemplu sunt foarte acide, se recomanda sa fie bine diluate sau in cantitati mici in piureul micutului. Nu i se va da pulpa de rosie ca atare, neamestecata sau in cantitati mari.

Ii pot fi date micutului si amestecuri de zarvzavaturi pisate fin, dar se va evita fasolea, lintea si varza. Copilului i se mai poate face supa de legume, dar va consuma doar supa (zeama), aceasta dupa ce s-a obisnuit deja cu alimentele din supa care initial i s-au dat separat. I se mai poate da zeama de la orezul fiert, aceasta insa are efect constipant. Nu i se vor da boabe decat dupa 8 luni. Insa fainoasele nu reprezinta o baza in alimentatia copilului, acestea sunt alimente dezechilibreate nutritional, cu prea putine minerale si vitamine si care pot contine si gluten care este alergen (graul contine cel mai mult). Supa de carne degresata (carne slaba) se poate administra inca de la 5 luni si jumatate, dar numai de pui sau vita, insa rar, o data sau de doua ori pe saptamana si cu precautie, pot sa apara alergii. Nu i se va da micutului supa din alte carnuri.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri