Dificultatea de a invata cititul si scrisul: Totul despre copilul dislexic
Oricat de usor poate partea a invata sa scrii si sa citesti ca si copil, totusi pentru unii micuti aceste sarcini complexe pe care creierul uman le indeplineste pot deveni foarte dificile sau chiar imposibile. Acesti copii sunt inteligenti, la fel ca toti ceilalti din jurul lor, dar nu au aceasta capacitate de a pune cap la cap grupurile de litere care se potrivesc unui grup de silabe si cu ajutorul carora pot forma cuvinte.
Ce este dislexia?
Dislexia a fost definita de medicii neurologi ca fiind o tulburare a copiilor care, in ciuda capacitatilor lor intelectuale, au probleme atunci cand invata sa scrie si sa citeasca. Dislexia a fost definita ca fiind incapacitatea creierului de a „traduce” imaginile percepute cu ochii sau cu urechile intr-o forma scrisa. Un copil care are dislexie nu este mai putin inteligent, nu are probleme cu auzul sau cu vederea si nu inseamna ca nu va avea parte de o viata normala. Stiati ca Leonardo da Vinci, Pablo Picasso, Winston Churchill sau John F. Kennedy au avut aceasta dizabilitate?
De cele mai multe ori, dislexia este descoperita in primii ani de scoala, atunci cand copilul este pus in situatia de a invata sa scrie si sa citeasca. Cu cat aceasta afectiune este descoperita mai devreme, cu atat sansele de a trece peste acest obstacol sunt mai mari.
Cele mai cunoscute tipuri de dislexie
Dislexia traumatica
De regula, acest tip de dislexie este cauzat de un traumatism la nivel cranian, in zona responsabila pentru controlul scrisului si cititului. Acest tip este rar intalnit.
Dislexia primara
Acest tip de dislexie este cauzat de disfunctia zonei stangi a creierului iar situatia nu se schimba odata cu varsta. Aceste cazuri sunt ereditare, deci in familiile in care parintii au avut aceasta problema, copiii s-ar putea sa o mosteneasca. Acesti oameni nu vor avea niciodata capacitatea de a citi mai bine ca un copil de clasa a IV-a si vor avea mereu dificultati in ceea ce priveste scrisul, cititul sau vorbitul chiar si la maturitate.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară