12 Martie 2012 publicat în Copil 23 share-uri

Oricat de usor poate partea a invata sa scrii si sa citesti ca si copil, totusi pentru unii micuti aceste sarcini complexe pe care creierul uman le indeplineste pot deveni foarte dificile sau chiar imposibile. Acesti copii sunt inteligenti, la fel ca toti ceilalti din jurul lor, dar nu au aceasta capacitate de a pune cap la cap grupurile de litere care se potrivesc unui grup de silabe si cu ajutorul carora pot forma cuvinte.

Dislexia secundara

Spre deosebire de dislexia primara, cea secundara este temporara si se instaleaza din cauza unui dezechilibru horomonal al mamei aparut in primele stagii de dezvoltare intrauterina. Odata cu maturizarea copilului, acest tip de dislexie dispare.

Alte tipuri de dislexie

Dislexia vizuala presupune incapacitatea unei persoane de a percepe cuvintele asa cum sunt (apar inversii de litere sau de numere de exemplu) sau de a reprezenta simbolurile scrise, iar dislexia auditiva presupune dificultatea in a auzi corect grupuri de cuvinte sau de litere. Se mai poate vorbi si despre dificultatea copilului de a manui obiectul de scris, iar aceasta forma este numita disgrafie.

Cum recunoastem un copil dislexic? Simptomatologia dislexiei

Daca un copil se confrunta cu dificultati atunci cand invata sa scrie sau sa citeasca nu inseamna in mod obligatoriu ca este vorba de dislexie. Numai un specialist (de cele mai multe ori psiholog) poate pune un verdict real. Cel mai usor, dislexia poate fi cel putin indentificata in cazul in care copilul se afla la varsta la care invata sa scrie sau sa citeasca si se confrunta cu anumite obstacole. Iata cateva din semnele si simptomele pe care un copil dislexic le poate avea:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)
  • Inversarea sau confundarea literelor si a numerelor(daca persista dupa varsta de 7 ani)
  • Dificultatea in a pronunta cuvinte lungi sau rime
  • Dificultate in a memora zilele saptamanii, lunile anului, culorile, formele, literele si numerele sau ceea ce i se spune
  • Dificultatea in a invata sa indentifice silabele si sunetele echivalente unui grup de litere
  • Dificultatea in a se exprima
  • Dificultate in a invata cum sa isi scrie sau sa isi citeasca numele etc.
  • Dificultatea de a intelege sau a-si aminti ceea ce i se comunica

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri