12 Martie 2012 publicat în Copil 23 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Oricat de usor poate partea a invata sa scrii si sa citesti ca si copil, totusi pentru unii micuti aceste sarcini complexe pe care creierul uman le indeplineste pot deveni foarte dificile sau chiar imposibile. Acesti copii sunt inteligenti, la fel ca toti ceilalti din jurul lor, dar nu au aceasta capacitate de a pune cap la cap grupurile de litere care se potrivesc unui grup de silabe si cu ajutorul carora pot forma cuvinte.

Si adultii prezinta aproximativ aceleasi simptome ca si copiii (dificultate in a scrie si a citi, de a invata o limba straina etc.).

Cu ajutorul unui specialist se pot efectua o serie de teste prin care sa reiasa diagnosticul copilului. In cazul copilului dislexic, exista cateva teste speciale:

  • Kaufman Assessment Battery for Children (K-ABC) – indica gradul de inteligenta si capacitatea copilului de a citi
  • Standford-Binet Intelligence Scale – testeaza memoria de scurta durata, rezonanta cognitiva, vizuala si abstracta si cea verbala

Cum poate fi tratata dislexia?

Din fericire, sub indrumarea unui specialist copiii cu dislexie pot sa invete sa citeasca, sa scrie si sa isi dezvolte o serie de tehnici si strategii prin care sa ii poata ajuta sa se adapteze cerintelor scolare. Vizitele la logoped sau la un psiholog pot ajuta copiii sa isi imbunatateasca abilitatile de citire si scris. De cele mai multe ori, copiii care sufera de dislexie pot participa la cursurile unei scoli normale, fara sa fie nevoie transferul intr-o scoala pentru copiii cu dezabilitati.

Este foarte important ca un copil, atunci este diagnosticat, sa ii fie specificat gradul de dezabilitate pentru a se stabili un tratament si un mediu corespunzator. Unii vor avea nevoie de transferul la o scoala special adaptata nevoilor lor.

De cele mai multe ori, tratamentele includ studii fonice sistematice (o metoda prin care ii sunt stimulate simturile copilului in asa fel incat ele sa ajunga sa functioneze impreuna), metode specifice de citit care sa presupuna implicare vizuala si fonetica (sublinieri de cuvinte cu anumite culori si asocierea lor cu anumite cuvinte etc.) si se realizeaza sub indrumarea unui specialist si cu ajutor si rabdare din partea parintilor.

Sursa foto: sxc.hu

Kidz.ro iti recomanda mai multe articole despre tine si copilul tau:

Ce ar trebui sa stie parintii despre bolile neurologice la copii

Sindromul copilului genial: Totul despre Sindromul Asperger

5 Mituri despre ADHD la copii, tu ce crezi despre ele?

Triunghiul terapeutic impotriva obezitatii sau cum sa combati obezitatea la copii!

Alerta parinti! Afectiuni parazitare la copil - hidatidoza

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz.ro pentru a primi mai multe informatii despre tine si copilul tau.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri